Sjajan nastup
591

Tarik Omeragić 14. na Evropskom prvenstvu u brzom klizanju na 1.500 metara

E. B.
Tarik Omeragić
Tarik Omeragić
Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić nastupio je od 24. do 26. ovog mjeseca na Evropskom prvenstvu u mađarskom Debrecenu.

U konkurenciji 44 najbolja brzoklizača Evrope, naš reprezentativac imao je odličan nastup. Tarik je prvog dana Evropskog prvenstva na 1.500 m ušao u polufinale, a drugog dana u ovoj disciplini, odličnom vožnjom u polufinalu, izborio je nastup u Finalu B u kome je osvojio 7. mjesto.

U ukupnom plasmanu na 1.500 m, zauzeo je 14. mjesto, što je do sada najbolji plasman za BiH u brzom klizanju na Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Također, ovaj plasman našeg reprezentativca omogućio je Savezu klizačkih sportova BiH da naredne klizačke sezone na Evropskom prvenstvu ima dva svoja predstavnika.

I u drugim disciplinama (500 i 1.000 m), Tarik je imao dobar nastup. Izdvajamo trku na 500 m u kojoj je dva puta popravljao lični rekord i na kraju je u toj trci zauzeo 22. mjesto.

Tarik Omeragić, za pripreme i nastup na ovom Evropskom prvenstvu, osim podrške Saveza klizačkih sportova BiH, nije imao nikakvu pomoć od nadležnih institucija BiH. I pored toga, naš reprezentativac uspio se dobro pripremiti i ostvariti značajan rezultat i u pravom svjetlu predstaviti ovaj lijepi Olimpijski sport i državu Bosnu i Hercegovinu u Mađarskoj.

Pored odličnog rezultata na Evropskom prvenstvu, 13. marta ove godine Tarika očekuje i nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Južnoj Koreji (Seul).