sport
5

Talijanskom biciklisti Ivanu Bassu dijagnosticiran tumor

Klix.ba
Ivan Basso (Foto: EPA)
Ivan Basso (Foto: EPA)
Poznati talijanski biciklist Ivan Basso se povukao sa utrke Tour de France nakon što mu je dijagnosticiran tumor testisa.

Tridesetsedmogodišnji Basso koji vozi za ruski tim Tinkoff-Saxo kao timski kolega bivšeg šampiona Alberta Contadora, objavio je da se povlači tokom emotivne konferencije za medije nakon što su mu ljekari saopćili dijagnozu.

"Već nekoliko dana osjećam bolove, pa sam odlučio napraviti pretrage. Rezultati su donijeli loše vijesti, imam mali tumor u lijevom testisu", izjavio je Basso.

Timski ljekar Piet de Moor je potvrdio dijagnozu.

"Tokom pete etape Tour de Francea Basso je doživio nesreću u kojoj je povrijedio lijevi testis. Međutim, bol nije prolazila, a tokom pretraga je pronađen čvorić. Ispostavilo se da se radi o tumoru", rekao je De Moor.

Njegov timski kolega Contador je također izrazio žaljenje.

"Nismo ni sanjali da se ovo može dogoditi. Ivanovo zdravlje je sada prioritet, on mora obaviti potrebne testove kako bismo znali koje je najbolje rješenje. Cijeli tim mu želi sve najbolje. Učinit ćemo sve da zaslužimo žutu majicu i to proslavimo s njim u Parizu", kazao je Contador.

Basso je dobio podršku kolega koji su pobijedili tumor testisa, a među njima su Markel Irizar i Lance Armstrong. Upravo je Armstrong pobijedio tumor kada je imao 25 godina, iako je bolest bila u trećem stadiju.

Basso je pobijedio na utrci Giro d'Italia 2006. i 2010. godine. To su njegovi najveći uspjesi u karijeri.