Zračni slalom
0

Takmičenjem u Abu Dhabiju počinje Svjetsko prvenstvo Red Bull Air Race

Klix.ba
Takmičenjem u Abu Dhabiju ovog vikenda (petak i subota, 2 i 3. februara) počinje Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2018, takmičenje u kojem 14 najboljih svjetskih pilota vozi spektakularni „zračni slalom“. U petak 2. februara na rasporedu su kvalifikacije, a finalne utrke u subotu 3. februara.

Par dana pred otvaranje sezone, branitelj titule Yoshihide Muroya (Japan) i prošlogodišnji viceprvak Martin Šonka (Češka) su iz svojih aviona razgledali atrakcije Abu Dhabija, gdje će ovog vikenda nastaviti svoje žestoko rivalstvo iz prošle sezone. Nadlijetali su novi Louvre Abu Dhabi muzej, prostrane šume mangrova na otoku Ramhan te ultramoderni terminal Midfield koji se gradi na aerodromu u Abu Dhabiju.

Abu Dhabi je 11. godinu uzastopno domaćin otvaranja prvenstva. Nakon što je prošla sezona bila neizvjesna do samog kraja, i ova obećava mnogo uzbuđenja i napetosti. Mnogi timovi su napravili radikalne izmjene i inovacije na letjelicama, a u igri su i neki novi piloti. Prvenstvo u kalendaru ima osam utrka, u kojima će učestvovati 14 pilota sa šest kontinenata. Biće održana i takmičenja u nižoj kategoriji, Challenger klasi, u kojoj će svih deset učesnika voziti nove Edge 540 V2 trkaće avione.

U Master klasi glavni favoriti su pomenuti Muroya i Šonka, no ne smiju se izgubiti iz vida Kanađanin Pete McLeod (treći prošle godine), Australac Matt Hall (dvostruki viceprvak), te bivši prvaci Kirby Chambliss (SAD) i Matthias Dolderer (Njemačka).

Muroya ima poseban motiv da zaboravi prošlogodišnje takmičenje u Abu Dhabiju, na kojem je bio tek trinaesti, a njegov glavni suparnik Šonka pobijedio.

"Sezona 2017 je završena i sve trofeje i pobjede smo ostavili u njoj. Ovo je nova sezona s novim avionom i novim timom. Nije bitno što sam prošle godine osvojio titulu prvaka, ovo je nova sezona i želimo to ponovo učiniti. Mnogo smo naučili, imamo više iskustva i ove godine ćemo biti još bolji“ odlučan je Muroya.

No, ni njegov rival nije sjedio skrštenih ruku: „Tokom zime smo imali dosta vremena za analizu naših nastupa u prošloj sezoni, ali ovo je nova sezona, sve smo ostavili iza sebe i fokusirani smo na ovu utrku i ovu sezonu. Naša strategija ove godine je da idemo utrku po utrku,“ kaže Šonka.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote u jedinstvenom takmičenju koje kombinuje brzinu, preciznost i vještinu. Koristeći najbrže, najokretnije, lagane trkaće avione, piloti dostižu brzine od 370 km/h, trpeći pritom silu jačine i do 10 G, dok u niskom letu voze zračni slalom stazom koju obilježavaju 25 metara visoki, zrakom ispunjeni piloni.

Kalendar Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2018:

2 i 3. februar: Abu Dhabi, UAE 21. i 22. april: Cannes, Francuska 26. i 27. maj: Evropa, lokacija će biti objavljena naknadno 23. i 24. juni: Budimpešta, Mađarska 4. i 5. august: Azija, lokacija će biti objavljena naknadno 25. 26. august: Kazan, Rusija 6. i 7. oktobar: Indianapolis, SAD

Novembar: Azija, lokacija će biti objavljena naknadno