U Sarajevu
67

Takmičari SK Sarajevo ponovo ubjedljivi u Kupu BiH u streljaštvu, Ganić oborila rekord

E. B.
Proteklog vikenda u Sportskoj dvorani "Goran Čengić" u Sarajevu održan je Kup BiH u streljaštvu za 2023. godinu u gađanju zračnim oružjem u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji za seniore i seniorke.

Najuspješniji klub na Kupu bio je Streljački klub "Sarajevo" sa osvojene tri ekipne titule za seniore i seniorke u gađanju zračnom puškom te za seniore u gađanju zračnim pištoljem.

Takmičarka SK Visoko Sumeja Ganić je u disciplini zračni pištolj pogodila 561 krug i postavila novi državni rekord za seniorke i juniorke.

Tehnički rezultati:

Kod muškaraca u gađanju zračnom puškom ekipa SK Sarajevo (Džanković, Fazlija, Kurtović) je sa pogođenih 1857,7 krugova i samo 2,5 krugova manje od Državnog rekorda ubjedljivo Kup Bosne i Hercegovine ispred ekipe SK Geofon Teslić koja je pogodila 1.823,8 krugova. Treće mjesto osvojili su takmičari SK Visoko sa pogođena 1.812,3 kruga.

Pojedinačno prvo mjesto je osvojio Nedžad Džanković (SK Sarajevo) sa pogođenih 622,6 krugova. Drugi je bio Matej Rašić (SK Gefon Teslić) sa pogođenih 622,1 krug, a treći je bio Nedžad Fazlija (SK Sarajevo) sa pogođenih 618,4 kruga.

Kod seniorki u gađanju zračnom puškom u ekipnoj konkurenciji Kup Bosne i Hercegovine osvojile su takmičarke SK Sarajevo (Iman, Arnautović, Onešćuk) sa pogođenih 1.853,8 krugova. Drugo mjesto su osvojile takmičarke SSK Željezničar sa pogođenih 1.843,1 krug, a treće takmičarke SSK Bratstvo iz Novog Travnika sa pogođenih 1791,5 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji ubjedljive su bile takmičarke SK Sarajevo i osvojile sva tri prva mjesta. Prvo mjesto je očekivano osvojila najbolja bh takmičarka Farah Onešćuk (SK Sarajevo) sa 623,9 krugova, drugo mjesto pripalo je Aji Basarić sa 618,9 krugova, a treće Aidi Arnautović sa pogođenih 618,7 krugova.

Vrijedno je istaći da je Farah Onešćuk uz osvojeni Kup BiH ove godine osvojila kadetsko, juniorsko i seniorsko prvenstvo BiH, te kadetsku, juniorsku i seniorsku Premijer ligu što do sada nije uradio niko u streljačkom sportu.

U muškoj konkurenciji u disciplini zračni pištolj ekipno pobjednici Kupa BiH su takmičari SK Sarajevo (Bejdić, Kofrc, Krečo) sa pogođena 1.653 kruga. Drugo mjesto pripalo je takmičarima SK Visoko sa pogođenih 1.606 krugova, a treće takmičarima SK Geofon sa pogođenih 1534 kruga.

Pojedinačno prvo mjesto je osvojio je Belmin Mešanović (SK Visoko) sa pogođenih 555 krugova. Drugi je bio takmičar SK TRB Bijeljina Rakić Predrag za jedan krug manje odnosno 554 kruga. Za treće mejsto je do samog kraja bila izjednačena borba između tri takmičara SK Sarajevo (Krečo, Guso, Bejdić) pa su, zbog istog rezultata, na kraju strogi centri odlučivali o trećem mjestu. Sa rezultatom od 552 kruga i 14 strogih centara bronzana medalja pripala je Anesu Kreči.

U ekipnoj konkurenciji za žene zračnim pištoljem prvo mjesto su osvojile takmičarke SK Visoko (Ganić, Lokvančić, Hunček-Pita) sa pogođena 1593 kruga. Drugo mjesto pripalo je takmičarkama SK Sarajevo sa pogođenih 1583 kruga, a treće mjesto takmičarkama SK TRB Bijeljina koje su imale 1564 kruga.

U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto je sa novim državnim rekordom osvojila Sumeja Ganić (SK Visoko) sa pogođenim 561 krugom. Drugo mjesto pripalo je Sofiji Rakić (SK TRB) sa pogođenih 548 krugova, a treće Sabrini Drinjaković (SK Sarajevo) sa pogođenih 543 kruga.