sport
94

Taekwondoisti Novog Grada osvojili sedam medalja na turnirima u Holandiji i Makedoniji

FENA
Taekwondoisti Novog Grada ovog su vikenda nastupili na takmičenjima u Eindhovenu i Skoplju, na kojima su osvojili sedam medalja.

Takmičari sarajevskog kluba Adna Borić i Nedžad Husić osvojili su srebrenu, odnosnu bronzanu medalju na Evropskom turniru G2 klase, Dutch Open.

Borić je u teškoj kategoriji u konkurenciji kadetkinja u finalu poražena od predstavnice Njemačke, a Husić je u kategoriji do 45 kg u konkurenciji kadeta poražen polufinalnoj borbi od predstavnika Velike Britanije.

Na ovom turniru nastupilo je još petero takmičara Novog Grada. Armin Gredić u konkurenciji seniora do 80 kg, Sadmir Habibović u kategoriji kadeta do 45 kg, Ali Rašidagić u kategoriji kadeta do 49 kg, te Kerim Omerbegović i Ibrahim Đonko u kategoriji kadeta do 41 kg poraženi su u kvalifikacionim borbama.

Na turniru je nastupilo oko 2.000 takmičara iz 70 država svijeta.

Takmičare kluba je vodio trener Haris Husić.

U makedonskoj prijestolnici selekcija Novog Grada je osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje, te prvo mjesto ekipno u seniorskoj konkurenciji, saopćeno je iz kluba.

Na otvorenom turniru Feniks Kup, zlatne medalje su osvojili Samir Selimović u konkurenciji seniora do 74 kg, Emir Kaljanac u konkurenciji seniora do 68 kg i Zara Rašidagić u konkurencijii mlađih kadetkinja do 30 kg. Srebrene medalje su u konkurenciji mlađih kadeta osvojili Muhamed Đonko do 33 kg i Hana Omerbegović do 33 kg.

"Nastup naših takmičara u Holandiji je još jedan u nizu kontrolnih turnira za Evropsko prvenstvo za kadete i svjetsko seniorsko prvenstvo. Adna Borić i Nedžad Husić iz nastupa u nastup potvrđuju da su u izuzetnoj formi i velika su nada za osvajanje medalja na evropskom prvenstvu za kadete koje se održava u julu u Strasburu. Također, Armin Gredić pokazuje da forma ide uzlaznom putanjom, ali da još treba dosta raditi za nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu u Rusiji. Rezultat iz Skoplja je pokazatelj da su Samir Selimović i Emir Kaljanac, takmičari koji tek započinju seniorsku karijeru, borci na koje se može računati u narednom periodu za ostvarivanje vrhunskih rezultata", izjavili su treneri kluba Belmir Berberović i Haris Husić.