sport
0

Svjetsko prvenstvo: Najbolji svjetski paraglajderi će letjeti na Bjelašnici

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici će od 17. do 25. augusta biti održano Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom (PGAWC 2013), a učestvovat će predstavnici 18 zemalja.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Paraglajding klub Extreme i Vazduhoplovni savez BiH su organizatori takmičenja koje se organizuje svake dvije godine pod nadzorom Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI).

Na konferenciji za medije održanoj povodom takmičenja na Bjelašnici novinarima se obratio direktor takmičenja Mirvad Zenuni.

Mirvad Zenuni (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirvad Zenuni (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Na takmičenju će učestvovati više od 100 takmičara iz 18 zemalja, među kojima je i BiH. Naši predstavnici će biti poznati nakon takmičenja koje će biti održano u našoj zemlji. Prema Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji, najbolja je Slovenija, a slijede Bugarska i Srbija. Titulu brani Slovenac Anton Svoljšak. Otvaranje je planirano za 17. august u 18 sati", izjavio je Zenuni.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Član organizacionog odbora PGAWC-a, Ceco Gaković, pozvao je sve zainteresirane da dođu na Bjelašnicu i uživaju u takmičenju.

"Radi se o najvećem sportskom događaju u BiH nakon Olimpijade. Ovo takmičenje ima veliki značaj za naš grad i državu, a također otvara mogućnost za organizaciju drugih takmičenja u budućnosti", istakao je Gaković.

Za takmičare će također biti organizovan i izlet na Neretvu, čiji je cilj promovisanje bh. turizma.