Bolt, Federer, Barcelona...
0

Svjetski sportski događaji koji su obilježili 2009. godinu

Piše: Edin Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Završetkom godine podvlači se crta i zbrajaju se rezultati postignuti u istoj. Godina koja je iza nas za igrače i navijače Barcelone ostat će upamćena po trofejima. Naime, katalonski velikan osvojio je sve što se moglo osvojiti. Od kako je za prvog šefa struke imenovan Josep Guardiola, bilježili su samo uspjehe. Navijači španskog tima nadaju se da će nastaviti sa istim navikama i u 2010. godini.

Sahtar iz Donjecka osvojio je Kup UEFA, natjecanje koje od ove godine nosi naziv Evropska liga. Ukrajinski klub kao lider je predvodio hrvatski reprezentativac Darijo Srna.

Na košarkaški krov Starog kontinenta popela se Španija, koja je bila najbolja na Eurobasketu u Poljskoj. Zanimljivo, ovo im je bio prvi kontinentalni naslova (prije toga izgubili šest finala). Klupski prvak Evrope postao je grčki Panathinaikos, po peti put u historiji.

Što se tiče najjače košarkaše lige na svijetu NBA, najviše su pokazali LA Lakersi. Predvođeni fantastičnim Phil Jacksonom okitili su se prstenom.

Na Svjetskom rukometnom prvenstu u Hrvatskoj najviše je pokazala Francuska, koja je predvođena Karabatićem i Narcisseom sasvim zasluženo dotakla vrh. U evropskom klupskom natjecanju prvo mjesto osvojio je španski Ciudad Real.

Što se tiče tenisa najviše su pokazali Roger Federer i Serena Williams. Oni su od Međunarodne teniske federacije (ITF) proglašeni najboljim. Švicarcu je to peto priznjanje, dok je Amerikanki drugo (prvo osvojila 2002.). Jenson Button, postao je svjetki prvak Formule 1 za 2009., dok je Michael Schumacher najavio povratak u bolid.

Atletičar sa Jamajke Usein Bolt proglašen je, drugu godinu uzastopno, za najboljeg sportistu svijeta u izboru francuskog sportskog dnevnika "L'Ekip". Bolt je ove godine osvojio tri titule svjetskog prvaka i oborio dva svjetska rekorda - na 100 (9,58) i 200 metara (19,19 sekundi). Ruska skakačica s motkom Jelena Isinbajeva, također je nastavila niz sjajnih rezultata.

Od ostalih sportista koji su napravili odlične rezultate treba spomenuti Valentina Rosija (Italija- Motociklizam), Sebastiana Leba (Francuska – Reli), Michaela Phelpsa (SAD – Plivanje) i Kenenisu Bekelea (Etiopija – Atletika).