Karate seminar
5

Svjetski i evropski prvak Luka Valdezi u Bijeljini

SRNA
Višestruki svjetski i evropski prvak u karateu Luka Valdezi učestvovaće 1. jula na Internacionalnom karate seminaru u Bijeljini, čiji su glavni pokrovitelji Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i kompanija "Bobar".

Potpredsjednik Karate saveza BiH Milorad Marković rekao je Srni da je ovo veliki sportski događaj, jer u goste dolazi trostruki svjetski prvak i sportista koji je 13 puta bio šampion Evrope.

"Valdezi je nedavno na Tenerifima ponovo postao evropski prvak. Takvog sportistu Republika Srpska treba da primi", rekao je Marković i dodao da su podršku ovoj manifestaciji, koju organizuje Karate klub "Šampion" iz Bijeljine, dali resorno ministarstvo RS i Olimpijski komitet BiH.

Maković je rekao da je Međunarodni olimpijski komitet nedavno potvrdio da će karate biti uvršten u program olimpijskih igara.

"Radujemo se što će 10 miliona karatista u svijetu i 160 članica Svjetske karate federacije biti promovisani na predstojećoj olimpijadi u Londonu, dok će 2016. godine biti učesnici olimpijskih igara", rekao je Marković.

Trener-menadžer kluba "Šampioni" Goran Ivković rekao je da je cilj seminara da Valdezi predstavi javnosti svoj rad i rezultate i da pokaže djeci kako je moguće postići uspjeh bez obzira odakle dolaze i u kakvim uslovima rade.

On je rekao da će na ovaj način karate biti popularizovan u BiH.

Osim Valdezija na seminaru će kao aisistenti učestvovati viceprvak Evrope Draško Stojanović član Karate kluba "Šampion", Nebojša Dević selektor BiH za kate, te više od 50 klubova iz zemalja iz okruženja, Evrope i svijeta.

Ivković kaže da će u okviru ovog seminara biti održan i karate turnir pod nazivom "Luka Valdezi 2012" na kome će biti angažovane poznate svjetske i evropske sudije.

On je doda da se pregovara sa Valdezijem da ova manifestacija postane tradicionalna.

Član organizacionog odbora Predrag Maravić rekao je da se očekuje učešće više od 1.000 gostiju, odnosno trenera, sudija i takmičara u kategoriji od pionira do seniora u muškoj i ženskoj konkurenciji.

"Očekujemo dolazak ambasadora Italije iz Beograda, Sarajeva i Zagreba", rekao je Maravić i dodao će medijski sponzori ove manifestacije biti Novinska agencija Republike Srpske - Srna, Radio-televizija RS, beogradski dnevni sportski list "Žurnal", te drugi mediji iz Srpske i Srbije.

Internacionalni karate seminar počinje 1. jula na bazenima Banje Dvorovi kada će biti održan prvi trening, dok će nakon toga u sportskoj dvorani Gimnazije "Filip Višnjić" biti održan karate turnir, a potom i predavanje Luke Valdezija.