Mnogi ga obilježavaju
10

Svjetski dan karbonare: Jelo koje "izluđuje" sportiste poput Federera, Tottija, Buffona...

H. H.
Federer je putem Facebooka čestitao Svjetski dan karbonare (Foto: Twitter)
Federer je putem Facebooka čestitao Svjetski dan karbonare (Foto: Twitter)
Danas je Svjetski dan karbonare - jela koje "izluđuje" mnoge poznate sportiste, toliko da ga obilježavaju i veliki asovi poput Rogera Federera, Francesca Tottija ili Gianluigija Buffona.

Pasta karbonara je italijansko jelo od tjestenine i smatra se gotovo nezaobilaznom u rimskoj kuhinji. Priprema se na jednostavan način, veoma je hranljiva i prilično jakog ukusa, a jedan je od izuzetaka jela s tjesteninom koje u prehrani koriste i sportisti i to u raznim prilikama.

Mnogi veliki sportski asovi ne kriju strast prema ovom italijanskom specijalitetu, te su na društvenim mrežema obilježili Svjetski dan karbonare.

Poznate su i brojne sportske priče vezane za njih, prije svega kod sportista koji su tokom boravka u Italiji osjetili čari karbonare.

Italijanski trener Carlo Ancelotti, dok je bio u minhenskom Bayernu, objasnio je glavnom klupskom kuharu Alfonsu Schuhbecku kako pripremiti najbolju verziju karbonare. Prema njegovim riječima, jelo je sadržavalo puno luka koji, međutim, ne postoji u originalnom receptu. Nekadašnji čileanski nogometaš David Pizarro također uživa da često pravi karbonaru, stavljajući nepečeno jaje, kako bi izbjegao omletni efekt.

Ostali ljubitelji karbonare su Roger Federer, Francesco Totti, Daniele De Rossi, Gigi Buffon, Federica Pellegrini, Max Biaggi, Ivan Zaytsev ili Antonio Cassano koji uživaju u samostalnom pravljenju ove poslastice.

Zanimljivo je da je ovom jelu posvećen i igrani film "La carbonara" koji je 2000. godine režirao Luigi Magni.