Utrka Red Bull X-Alps
22

Švicarac Maurer dominantan na avanturističkoj utrci od Salzburga do Monaka

D. B.
Švicarac Christian Chrigel Maurer pobjednik je avanturističke utrke Red Bull X-Alps i to šesti put u nizu.

Maurer je vozio paraglajder, hodao i trčao više od 1.100 kilometara preko alpskog terena od Salzburga do finalne tačke u Peilleu iznad Monaka.

Tridesetšestogodišnjem Maureru trebalo je samo devet dana da pređe ovaj put kroz šest država (Austrija, Njemačka, Italija, Švicarska, Francuska i Kneževina Monako) u trinaest takmičarskih etapa.

Do mjesta na kojem se službeno vrijeme utrke zaustavlja, popularni Chrigel stigao je nakon etape hodanja od 50 kilometara na temperaturi od 35.5 stepeni Celzija. Zatim je izveo simbolični let do plaže Roquebrune u Sredozemnom moru.

"Moje tijelo je dobro radilo, moj tim je dobro radio, tako da sam mogao biti brz. I veoma sam sretan što sam ovdje, to je sjajan osjećaj“, rekao je pobjednik po slijetanju na cilj.

Ovogodišnje izdanje popularne avanturističke utrke okupilo je 32 takmičara iz 20 zemalja. Maurerovo pobjedničko vrijeme od 9 dana, 3 sata, 6 minuta i 11 sekundi još čeka na službenu potvrdu.

"Start je bio lakši s dobrim uvjetima za letenje, ali u sredini utrke je bilo kišnih dana i bilo je teško hodati. Posljednja dva dana bilo je vrlo lijepo vrijeme, ali bez vjetra za letenje. Bio je to težak kraj ove avanturističke utrke“, kazao je Maurer.

Inače, ovaj Švicarac nikad nije izgubio na Red Bull X-Alps utrci, koja se održava od 2003. u rasponu od dvije godine. Maurer je slavio na svakom izdanju utrke od 2009. do 2019. Utrku je osnovao Ulrich Gill zajedno sa pokojnim pilotom Air Race utrka i legendom ekstremnih sportova Hannesom Archom.

"Ovo je jedna od najdužih ruta sa najviše etapa ikad, te su takmičari bili primorani da glavni lanac Alpa pređu više puta. Vrijeme nije olakšalo utrku, prisiljavajući sportaše da pješače stotine kilometara i ponekad se uspinju na ekvivalent Mont Everesta svaka dva dana. Hodali su kroz sniježne oluje, kišu i sada po neizdrživoj vrućini“, prokomentarisao je Gill.

Utrka za preostala mjesta na pobjedničkom postolju još traje. Francuz Maxime Pinot trenutno je drugoplasirani i ima komotnu prednost od 50 kilometara ispred svog najbižeg rivala, Paula Guschlbauera iz Austrije. Iza Austrijanca je još jedan Francuz, Benoit Outters, koji za trećeplasiranim zaostaje 15 kilometara.