sport
0

Svečano zatvorene prve Olimpijske igre mladih

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Proslavom mladosti, sporta i prijateljstva, najvećim provodom ikad održanim u Marina Bayu u Singapuru, uz glazbu i ples, na vrlo mladenački način, svečano su zatvorene prve istorijske 'Olimpijske igre mladih (OIM) Singapur 2010'.

Na prvim OIM sudjelovalo je 3.522 sportista, 1.850 službenih osoba iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora. Najuspješniji su bili sportaši NR Kine koji su odvojili 30 zlatnih medalja, Rusija sa 19 zlata i Južna Koreja 11.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge u govoru na ceremoniji zatvaranja je rekao:

"Čestitam i zahvaljujem Singapuru na veličanstveno obavljenom poslu. Ujedinili ste vrhunski sport, moderno obrazovanje i kulturu. Bio je to spoj inovacije, kreativnosti, užitka i proslave olimpijskih vrijednosti."

Rogge se obratio i mladim olimpijcima:

"Sportisti, učinili ste nas ponosnima. Ujedno ste naučili što znači biti istinski šampion, a ne samo pobjednik. Nakon mnogo godina, kada se osvrnete na svoju sportsku karijeru, moći ćete reći: Bio sam u Singapuru, gdje je sve počelo. Donesite i širite duh Singapura u svojim zemljama, budite uzori sadašnjim i budućim generacijama."

Prve Zimske olimpijske igre mladih održat će se u Innsbrucku 2012. godine, a druge Olimpijske igre mladih 2014. godine u Nanjingu (NR Kina).