Poznati i grupe
25

Sve spremno za Evropski odbojkaški turnir u BiH i Hrvatskoj

E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 19. augusta do 1. septembra 2020. godine zajednički su domaćini Europskog prvenstva za odbojkašice do 19 godina, a tim povodom danas je u Hotelu Zenica održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o organizaciji ovog turnira u vrijeme koronavirusa.

Na ovom takmičenju učestvovat će 12 ekipa, po šest u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH, je izjavio da je u ovoj situaciji najbitnije zdravlje sportista i posjetilaca te da sve prođe u najboljem redu.

Milanko Mučibabić ispred Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine uručio je vrijednu sportsku opremu Odbojkaškom savezu BiH, a naglasio je kako bez velikih takmičenja nema ni rezultata ni sporta.

"Ovo predstavlja i sport i BiH, kako u Evropi, tako i u svijetu”, dodao je Mučibabić.

Zlatni sponzor Evropskog prvenstva je i BH Telecom, a direktor poslovnice u Zenici Namir Škaljo je kazao da kao jedna od najodgovornijih kompanija sponzoriraju brojne sportske događaje te da im je čast što mogu podržati evropski sportski događaj.

Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH je naglasio da su svi imali iskrenu namjeru da organizacija ovog turnira uspije.

"Od samog početka naišli smo na susretljivost grada Zenice, gradonačelnika, ali i klubova, policije i zdravstvenih organizacija. Svi su željeli da ovaj turnir u Zenici uspije. Iako imamo posebnu situaciju s koronavirusom i tome smo se prilagodili i nadamo se da će prvenstvo početi na vrijeme i da će organizacijski biti spremno za najveći izazov”, izjavio je Jeličić.

U Zenici će utakmice igrati Bosna i Hercegovina kao domaćin grupe, Italija, Srbija, Slovačka, Bjelorusija i Poljska, dok će u Osijeku igrati Hrvatska, Rusija, Turska, Njemačka, Bugarska i Francuska.

Ispred Gradske uprave Zenica obratio se Kenan Uzunović koji je istakao da je Grad Zenica na raspolaganju svim sportskim savezima u organizaciji ovakvih događaja.

Polufinalni mečevi bit će odigrani 29. augusta dok su u nedjelju 30. augusta planirani mečevi za treće mjesto kao i finalni meč koji će biti odigran u 20 sati.