sport
77

Sutra počinje Balkanska hokej liga

Klix.ba
Foto: Hokejaški savez BiH
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Utakmicom HK Vukovi Stari Grad Sarajevo (BiH) i HK Spartak Subotica (Srbija) sutra počinje Balkanska hokej liga (Balkan Ice Hockey League - BIHL) saopšteno je današnjoj konferenciji za novinare Hokejaškog saveza BiH.

Balkanska hokej liga se održava u sklopu manifestacije Ice Fest Sarajevo 2016 i traje od 15. do 17. januara u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch – Zetra.

Dino Mujkić, potpredsjednik hokejaškog saveza istakao je kako manifestaciju organizuje skupina entuzijasta, ljubitelja hokeja, ali i sporta uopšte, te kako čine sve da ovaj najdinamičniji kolektivni sport ima svoje mjesto i u Sarajevu. Međutim, ulaz za publiku će biti zatvoren.

"Naša inicijativa ide ka promociji sporta u Bosni i Hercegovini. Stoga očekujemo da svi objekti namjenjeni za sport budu na raspolaganju sportistima. Nažalost, zbog zakašnjele reakcije ZOI’-a 84, mi na događaju koji predstavlja praznik hokeja u Sarajevu nećemo imati publiku. Žao nam je da ono što naši sugrađani neće biti u prilici pratiti dešavanja na ledu", izjavio je Mujkić.

Anthony London, igrač HK Vukovi Stari Grad Sarajevo i ujedno selektor Hokejaške reprezentacije BiH istaknuo je da naša reprezentacija učestvuje na Svjetskom hokejaškom prvenstvu u Turskoj, a koje se održava od 30. marta do 15. aprila.

Za kraj novinarima se obratio i Mirzet Hodžić, kapiten "Vukova" koji kaže da je njegov tim spreman, i da ih nastup na domaćem terenu motiviše da poprave svoj plasman u BIHL, gdje su trenutno posljednji na tabeli.

Podsjećanja radi, prvo kolo Balkanske hokej lige održano je u Skoplju, dok će u drugom kolu snage odmjeriti hokejaški klubovi HC Slavija Sofija (Bugarska), HK Metalurg Skoplje (Makedonija), HK Spartak Subotica (Srbija) i HK Vukovi Stari Grad (BiH).

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine se pridružio BIHL inicijativi, u kojoj kroz međusobna takmičenja hokejaši Balkana promovišu i unaprijeđuju svoju takmičarsku formu.

HK Spartak Subotica je nakon odigranog prvog kola BIHL u Skoplju, vodeći na tabeli. Potom ga slijede HK Metalurg Skoplje, a zatim HC Slavija Sofija, dok je HK Vukovi Stari Grad Sarajevo posljednji na tabeli.