{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Surfanje je sigurniji sport od košarke

S
5.1.2007. u 09:58
0
0
Surfanje je sigurniji sport od košarke
0
Surfanje je sigurniji sport od košarke
Istraživanje pokazuje da "jahanje na talasima" nije tako opasna fizička aktivnost kako se prije vjerovalo. Sportovi kao što su američki nogomet i košarka su mnogo opasniji.
Dramatične slike surfanja na talasima, već godinama stvaraju utisak da je ovaj sport relativno opasan. Sada je, po prvi put napravljena analiza povreda pri surfanju, koja je pokazala da je ovaj sport sigurniji od sportova kao što su američki nogomet i košarka.

U američkom nogometu se desi 19 sportskih povreda na 1.000 sati učestvovanja u ovom sportu, a taj broj za košarku iznosi 9 povreda.

''Otkrili smo da takmičarsko surfanje ima relativno nizak rizik od povreda – 6,6 povreda za 1.000 sati surfanja –u poređenju sa drugim sportovima za koje smo imali raspoložive podatke.'', izjavio je doktor Andrew Nathanson, voditelj ovog istraživanja. ''Ipak, rizik od povreda se udvostručuje kada se radi o surfanju na velikim talasima ili u područjima sa tvrdim dnom''.

Istraživači su obradili podatke o broju povreda koje su se desile tokom održavanja 32 profesionalna i amaterska takmičenja. Otkriveno je da zbog činjenice da profesionalci izvode više trikova prilikom surfanja, dolazi do češćih povreda donjih ekstremiteta, kao naprimjer koljena. Sa druge strane, amateri uglavnom imaju manje povrede poput masnica i posjekotina koje nastaju zbog kontakta sa daskom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: