Raste neslaganje
5

Suočeni s "nemogućom" situacijom, sportisti kritikovali organizatore Olimpijade

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su organizatori Olimpijade ohrabrili sportiste da nastave pripreme za takmičenje kako je planirano, neslaganje među vodećim sportistima raste, jer mnogi izražavaju zabrinutost zbog odluke da se Olimpijada održi usred pandemije koronavirusa.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) rekao je u utorak da se neće donositi "drastične odluke" o igrama koje se održavaju u julu u Tokiju i da se poduzimaju mjere koje će jamčiti "sigurnost i interese sportista, trenera i timova podrške."

Ali sportisti vjeruju da su prisiljeni na nemoguć položaj s obzirom na virus, koji je zarazio više od 198.000 ljudi širom svijeta i ubio najmanje 7.900, priše CNN.

"Pokušavamo pratiti informacije kako sigurno nastaviti treninge, istovremeno smanjujući rizik za sve oko nas, a informacije MOO-a i lokalne uprave se ne slažu", kaže Katerina Johnson-Thompson.

"Savjet MOO-a ohrabruje sportiste 'i dalje se pripremati za Olimpijske igre najbolje što mogu', do Olimpijade ima samo četiri mjeseca, ali vlade provode izolaciju i zatvaraju staze, teretane i javne prostore. Osjećam se pod pritiskom trenirati i održati istu rutinu, što je nemoguće", dodao je.

Pitanje o kvalifikacijama

Johnson-Thompson se već kvalifikovala za Tokio 2020, ali MOO je u utorak potvrdio da je 43 posto mjesta na Igrama potrebno popuniti zbog otkazivanja sportskih događaja širom svijeta.

"Kako da se pripremimo najbolje što možemo", pita britanska trkačica i olimpijska nada Jess Judd.

"Hoće li neko podijeliti sa mnom kako da se utrkujem s vremenom, hoće li biti takmičenja i kada se trening može vratiti u normalu?!", pita se.

MOO je ranije ove sedmice objavio da se bave "potrebnim i praktičnim prilagođavanjem" kvalifikacijskih sistema, kao što je korištenje rangiranja Međunarodne federacije ili prethodnih takmičenja.

Također je rečeno da će povećanje broja sportista koji se kvalifikuju za Igre "razmotriti od slučaja do slučaja u izuzetnim okolnostima".

Odgoditi Olimpijadu?

Četverostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i članica MOO-a Hayley Wickenheiser rekla je da je "bezosjećajno i neodgovorno" što MOO insistira na "takvom uvjerenju" da će se Olimpijske igre održati prema planu.

"Ova kriza je veća čak i od Olimpijade", rekla je bivša kanadska zvijezda hokeja na ledu.

"Sportisti ne mogu trenirati. Učesnici ne mogu planirati putovanje. Sponzori se ne mogu uključiti u priču s bilo kakvim stepenom razuma... Ne znamo šta će se događati u naredna 24 sata, a kamoli u naredna tri mjeseca", dodala je.

Dva velika nogometna takmičenja - Euro 2020 i Američki kup - posljednji su veliki sportski događaji na koje je virus utjecao, nakon što je objavljeno da će oba biti odgođena do sljedeće godine, dok je Roland Garros odgođen od maja do septembra.

Prema podacima s Univerziteta John Hopkins, u Japanu su 882 potvrđena slučaja koronavirusa. Kozo Tashima, potpredsjednik Japanskog olimpijskog odbora i predsjednik Japanskog nogometnog saveza, podvrgnut je liječenju od virusa po povratku sa sastanka odbora UEFA-e u Holandiji, koji je podrazumijevao i zaustavljanje u SAD-u.

Američki igrač pola Sandi Morris insistirao je na tome da se "priprema" za Olimpijske igre usprkos pandemiji virusa.

"Lično vjerujem da bi najbolje rješenje bilo odgađanje za 12 mjeseci, ali razumijem zašto oni čekaju donošenje konačne odluke", rekao je Morris.

"Potpuno otkazivanje bilo bi pogrešno na tako mnogo nivoa... Nadam se da će donijeti najbolju odluku za svjetsko zdravlje, ali ne vidim da će biti šteta ako se bude čekalo do kraja maja ili duže da bi se donijela konačna odluka", poručio je.

Japan ne može sam odlučivati

U međuvremenu, predsjednik Španskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco rekao je da bi volio da se Igre odgode kako bi se sportistima njegove zemlje dala šansa da se u potpunosti pripreme.

Nakon Italije, Španija je najteže pogođena zemlja u Evropi s gotovo 12.000 potvrđenih slučajeva virusa.

"Vijesti koje dobivamo svaki dan neugodne su za sve zemlje svijeta, ali za nas je najvažnije da naši sportisti ne mogu trenirati i da bi održavanje Igara (kako je planirano) dovelo do nejednakih uvjeta", rekao je Blanco.

"Želimo da se Olimpijada održi, ali i da bude sigurna. Mi smo važna zemlja na svijetu i četiri mjeseca prije Igara naši se sportisti ne mogu stići pripremiti pod istim uvjetima kao ostali", dodao je.

Zamjenik premijera Japana Taro Aso rekao je jučer parlamentu da je "poželjno održati Olimpijske igre u okruženju u kojem se svi osjećaju sigurno i sretno. Ali to Japan sam ne može odlučiti."

MOO je najavio da će se razgovori s nacionalnim olimpijskim odborima, predstavnicima sportista, Međunarodnim paraolimpijskim odborom, međunarodnim federacijama i drugim zainteresiranim stranama nastaviti u narednim danima.