Japan
0

Sumo-treneru šest godina zatvora

Totalsport
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Zbog nezalaganja 17-godišnjeg sumo-hrvača Tokitaizana na treningu, njegov 59-godišnji trener Junichi Yamamoto naredio je trojici njegovih starijih kolega da ga prebiju pivskim flašama i bejzbol-palicama.

Dogodilo se to u jednoj školi sumo-hrvanja u Nagoyi prije dvije godine, u junu 2007. Tokitaizan, stvarnim imenom Takashi Saito, srušio se nakon treninga, dakle nakon što je pretrpio neviđenu torturu batinama, te potom podlegao povredama.

Sud u Nagoyi u petak je presudio Yamamotu proglasivši ga krivim za napad koji je završio smrću. Osuđen je na šest godina zatvora. Najavio je da će se žaliti.

Trojica hrvača u dvadesetim godinama, koji su izvršili trenerovu zapovijed “kaznivši” kolegu u ime treninga, osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne.

Događaj je sablaznio državu u kojoj se sumo-borci drže gotovo za polubogove. Ugled sporta posljednjih se godina, međutim, dramatično srozao nizom skandala. Nekoliko je hrvača uhapšeno pod sumnjom da su posjedovali marihuanu, a sumnja se da su ishodi borbi na turnirima često bivali namješteni.