Takmičenje u Sarajevu
97

Streljački klub Sarajevo najuspješniji na prvenstvu BiH za mješovite parove

E. B.
Proteklog vikenda u Sarajevu u Streljani Zetra održano je 2. prvenstvo Bosne i Hercegovine u disciplini Mix tim (mješoviti parovi) za seniore i seniorke u gađanju zračnim oružjem.

Najuspješniji su bili takmičari Streljačkog kluba Sarajevo koji su osvojili oba prva mjesta.

U novoj olimpijskoj disciplini, a prema propozicijama Međunarodne streljačke sportske federacije (ISSF) svaki klub je mogao prijaviti najviše dva Mix tima za discipline zračna puška i zračni pištolj, a timovi su sastavljeni od jedne takmičarke i jednog takmičara.

Nakon kvalifikacionog dijela prva četiri tima ulaze u finalno gađanje i u direktnim borbama bore se za medalje. Prema pravilima, prvoplasirani i drugoplasirani tim u finalnom gađanju bore se za zlatnu medalju odnosno srebrenu medalju, dok treći i četvrti tim gađaju za bronzanu medalju.

Svaki takmičar iz ekipe gađa po jedan finalni metak, koji se sabira, a dva boda osvaja ekipa koja je imala više krugova, U slučaju istog rezultata ekipe dobijaju po bod. Pobjednik je ekipa koja prva osvoji 16 ili više bodova.

U vrlo uzbudljivim finalima, koja su se održavala po ISSF pravilima, najbolje su se snašle ekipe SK Sarajevo, a veliko iznenađenje je priredio Mix tim SK Sarajevo Tahirović-Kofrc na pištolju osvajanjem prvog mjesta.

Tehnički rezultati:

U disciplini zračnom puškom u finalno gađanje za zlato/srebro i titulu Prvaka BiH plasirale su se dvije ekipe Streljačkog kluba Sarajevo. Ekipa SK Sarajevo 1 u sastavu Farah Onešćuk i Nedžad Džanković je sa 16:6 osvojila zlatnu medalju ispred ekipe SK Sarajevo 2 (Aida Arnautović-Nedžad Fazlija).

U duelu za bronzu borile su se ekipe SK Megalodon iz Banja Luke (Čubrilović- Lazić) i SK Visoko (Arnautović-Mimić). U vrlo uzbudljivom finalu pobjednik se nije znao do zadnjeg hitca. Ipak, ekipa SK Megalodon je prije stigla do 16 bodova i sa 16:12 pobijedila ekipu SK Visoko i osvojila bronzanu medalju.

U disciplini zračni pištolj u finalno gađanje, a nakon neizvjesnih kvalifikacija do zadnjeg metka, gdje je čak i broj strogih centara odlučivao, za zlatno finale plasirale su se ekipe SK TRB 1 Bijeljina i SK Sarajevo 2, a u duel za bronzu plasirale su se ekipe SK Sarajevo 1 i SK Visoko 1.

Najuzbudljivije i najneizvjesnije finalno gađanje na Prvenstvu bilo je za zlatnu medalju na pištolju. Za ekipu SK TRB 1 nastupili su Sofija Rakić i Predrag Rakić, prošlogodišnji prvaci, te ekipa SK Sarajevo 2 u sastavu Hana Tahirović i Husejn Kofrc. Ekipa SK TRB 1 je do pred sami kraj ubjedljio vodila, a onda je nastupio preokret i najmlađa ekipa svih finala je prva stigla do 16 osvojenih bodova. Ukupna rezultat je bio 16:12 za ekipu SK Sarajevo 2. U duelu za bronzu ekipa SK Visoko 1 (Ganić-Mešanović) je sa 16:10 bila bolja od ekipe SK Sarajevo 1 (Drinjaković-Bejdić).

Pobjedničkim ekipama su uručeni pehari i diplome, a takmičarima medalje.

Vrijedno je istaći novo dostignuće takmičara Streljačkog kluba Sarajevo. Sa ove nove dvije titule prvaka BiH uspjeli su što nikad nikome nije, a to je da osvoje sve seniorske ekipne titule državnih prvaka za 2023 godinu.

Posebno vrijedni divljenja su uspjesi koje je Farah Onešćuk postigla u ovoj godini. Iako ima tek sedamnaest godina i praktično je još kadetkinja Farah Onešćuk je postigla rezultate koje nikad niko nije postigao u istoriji bh streljaštva.

Osvojila je sve ekipne i pojedinačne titule prvaka BiH u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Zatim, ekipna i pojedinačna, je pobjednica Premijer lige BiH za seniorke i juniorke te Kadetske lige. Ekipna i pojedinačna je osvajačica Kupa BiH, a od jučer i državna prvakinja u disciplini Mix tim.

Pored toga pojedinačna je državna rekorderka za seniorke, juniorke i kadetkinje, a najzaslužnija je što ekipe kluba drže i ekipne rekorde za seniorke, juniorke i kadetkinje.

Nažalost svi postignuti rezultati ne zavrjeđuju da Farah Onešćuk ima podršku sponzora i stabilnu finansijsku podršku kako bi se mogla, kao najozbiljniji naš kandidat, adekvatno pripremiti i učestvovati na svim važnim turnirima i kvalifikacionim takmičenjima kako bi se kvalifikovala za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.