sport
0

Stotine mladih bh. atletičara i olimpijaca u Sarajevu obilježava Olympic day

FENA
Nekoliko stotina mladih atletičara i olimpijaca Bosne i Hercegovine danas na stadionu Atletskog kluba Sarajevo obilježeva ''Olympic Day'' - olimpijski dan koji se slavi u čitavom svijetu učešćem u različitim sportskim aktivnostima, izložbama, muzičkim događajima i edukativnim seminarima.

''Olympic Day'' u Bosni i Hercegovini organizira Olimpijski komitet BiH (OKBiH), a na proslavu su pozvana i renomirana imena bh. sporta - olimpijci koji su u proteklim godinama predstavljali BiH na velikim takmičenjima.

"Današnja manifestacija znači mnogo za cijelu BiH, posebno nakon teškog perioda uzrokovanog poplavama u našoj zemlji. Iako možda nije najbolje vrijeme za ovakvu manifestaciju, OKBiH je želio okupiti ove mlade ljude da bi obilježili osnovne olimpijske vrijednosti", izjavio je za Agenciju FENA generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

Olimpijski dan će biti obilježen zajedničkim trčanjem ili hodanjem na distanci od 2.000 metara, a mladim atletičarkama i atletičarima su se pridružili poznata bh. olimpijska imena poput Marka Rudića, Damira Džumhura, Žane Novaković, Amela Mekića, Kemala Mešića, Larise Cerić, Hamze Alića, Džemala Bošnjaka, Mladena Plakalovića, Emine Hadžiahmetović, Nihada Bašića, Edina Brankovića i drugih.

"Svi oni su se okupili da slave sport kao najzdraviji aspekt našeg društva. Osjeti se pozitivna energija, a to je ono što danas treba Bosni i Hercegovini", zaključio je Fazlagić.

U posljednje dvije decenije ''Olympic Day'' je širio olimpijske ideale širom planete. Druženje u olimpijskom duhu odgovara i ponajboljem bh. teniseru Damiru Džumhuru, koji se nada da će i sam nastupiti na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Drago mi je što se ovakva manifestacija održava u Sarajevu i što svi mi možemo osjetiti olimpijski duh. Nadam se da 2016. godine mogu napraviti dovoljno dobre rezultate koji bi me odvelio u Rio. Za sada sve ide po planu, možda čak i bolje. Otprilike znam kakve rezultate moram ostvariti za olimpijadu i vjerujem da mogu uspjeti u tome", rekao je Džumhur.

Alpski skijaš Marko Rudić smatra da je ''Olympic Day'' velika promocija olimpizma i sporta, ali i druženja i osnovnih ljudskih vrijednosti.

"Svi težimo što boljem rezultatu, ali olimpijski moto je ''važno je učestvovati'' tako da je najbitnije da se svi mi ovde lijepo provedemo i družimo. Nadam da ćemo obilježavati ovaj događaj i narednih godina", naglasio je Rudić.

Prvih 300 registrovanih učesnika Olympic Daya će dobiti zvaničnu majicu manifestacije, a za devet najboljih trkača u tri različite kategorije su osigurane medalje. Svim učesnicima će biti dodijeljene diplome Međunarodnog olimpijskog komiteta, koju potpisuje predsjednik Thomas Bach.