sport
0

Stoni tenis: Osam bh. takmičara na EP u Beogradu

FENA
Najbolji stonoteniseri i stonoteniserke Bosne i Hercegovine u periodu od 24. marta do 1. aprila učestvovat će na Pojedinačnom i ekipnom seniorskom evropskom prvenstvu, koje će se održati u Beogradu.

Boje naše zemlje ukupno će braniti osam predstavnika, po četiri u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prema izboru selektora Ante Dafinića, u muškoj ekipi će nastupiti Srđan Milićević, Vladimir Ivanek, Almir Divović i Edin Hadžić, dok je Goran Rajčić, selektor ženske ekipe, pozvao Draganu Iveljić, Miljanu Antonić, Sonju Obradović i Belmu Bušatlić.

U ekipnom dijelu takmičenja stonoteniseri BiH će igrati u Trećoj diviziji u grupi s reprezentacijama Ukrajine, Latvije i Kosova.

Nastup u najslabijoj diviziji Dafinić je ocijenio kao svojevrsnu kaznu Evropske stonoteniske federacije, jer je ekipa BiH zbog nedostatka novca ranije prpustila učešće u kvalifikacijama u Challege diviziji. Teška finansijska situacija u kojoj se našao Stonoteniski savez BiH bila je razlogom što se naš tim pripremao samo pet dana, zbog čega se u Beograd putuje sa malim ambicijama.

"Prvi favorit u grupi je Ukrajina, koja po kvaliteti spada u Prvu diviziju, ali su i oni kažnjeni kao i mi. Naša šansa da izborimo nastup u razigravanju biće u mečevima protiv Latvije i Kosova", smatra Srđan Milićević, naš najbolji stonoteniser, koji je svoj najbolji dosadašnji plasman na EP izborio prije dvije godine u Bremenu, kada se plasirao među 64 igrača.

Ženski dio bh. tima, koji se za nastup na EP pripremao individualno, takođe u okviru Treće divizije igrat će u grupi s Luksemburgom, Švicarskom i Kosovom.

U vodstvu bh. tima u Beogradu biće direktor reprezentacije Anes Alić i predsjednik Stonoteniskog saveza BiH Slavko Antonić, koji će kao delegat učestvovati na Kongresu Evropske stonotensike federacije.