Bicikl vozi od 1925.
34

VIDEO / Stogodišnjak srušio svjetski rekord u biciklizmu

Totalsport
Robert Marchand (Foto: AFP)
Robert Marchand (Foto: AFP)
Francuski biciklista Robert Marchand odvezao je 100 kilometara na pisti za četiri sata, 17 minuta i 27 sekundi. Ne bi to bila zanimljiva vijest da Marchand nije stogodišnjak.

Na velodromu u Lyonu je postavio svjetski rekord za svoju dobnu grupu, vozeći u prosjeku brzinom od oko 23 kilometara na sat.

"Vozio sam malo bolje nego što sam se nadao. Kako se osjećam? Kao da imam 100 godina. Ja sam sasvim običan dečko. Vozim bicikl ukupno 52 godine, tako da ovo nije nikakva novost", bez euforije je prokomentarisao Marchand koji će idućeg mjeseca napuniti 101 godinu.

Biciklizmom se počeo baviti 1925. godine kao 14-godišnjak, ali nakon što se odselio u Kanadu, pa potom i Venezuelu, svoju je veliku ljubav stavio u drugi plan. U životu je bio, među ostalim, vatrogasac, vinar i vrtlar, a zanimljivo je da je penzionisan tek u 89. godini. U međuvremenu se 1978. vratio biciklizmu kao 67-godišnjak. Još do prije 10-15 godina je vozio u komadu dionice duge i do 600 kilometara, ali je posljednjih godina ipak smanjio “apetit”.

"Neki ljudi kad napune 80 godina počinju kartati i uopće se ne kreću. Ali, ne i ja. Nikad nisam mogao biti na miru", zaključio je neuništivi Francuz.