Ludnica u Helsinkiju
0

Sto hiljada Finaca dočekalo zlatne hokejaše

Totalsport
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Finci su svojoj hokejaškoj reprezentaciji na ledu, koja je u Slovačkoj osvojila naslov svjetskog prvaka, priredili doček za pamćenje. Cijela je nacija u transu nakon prvog svjetskog zlata nakon 16 godina.

Najljepši mogući scenarij dogodio se finskim hokejašima i navijačima na Svjetskom prvenstvu u Slovačkoj. Osvojili su naslov svjetskih prvaka, a u finalu su pobijedili ljute rivale Šveđane, i to sa 6-1.

Bio je to drugi naslov pobjednika SP-a za Finsku. Onaj prvi osvojili su još 1995. godine. Nakon 16 godina čekanja, cijela zemlja pretvorila se u pozornicu za ludu proslavu, koja se otegnula duboko u noć.

Podatak da je finalnu utakmicu na TV-ekranima gledalo 2,4 miliona Finaca, što je gotovo polovina od ukupne populacije zemlje, dovoljno govori koliko je Fincima taj naslov značajan. Pokazao je to i doček na centralnom trgu u Helsinkiju, na kojem se, prema procjeni policije, okupilo oko 100.000 ljudi.

Na pozornici su se izmjenjivali finski pop i rock bendovi, koji su domoljubnim pjesmama još više podgrijavali ionako usijanu atmosferu. Pojavila se na pozornici i predsjednica Finske Tarja Halonen, koja obično uživo gleda važne utakmice hokejaške reprezentacije, ali je finale u Bratislavi propustila. No, ne i proslavu zlata.

"Izgleda da momci igraju dobro kada mama ostane od kuće", rekla je predsjednica.

Atmosferu u Helsinkiju portretirao je 15-godišnji školarac Kimi Brugger.

"Finska je hokej na ledu. To je ovdje najvažnije! I neće proći novih 16 godina da bismo opet postali svjetski prvaci."