sport
59

Startala 44. Una regata: Oko 300 učesnika stiže večeras na Štrbački buk

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Okupljanjem učesnika u kampu u Martin Brodu, te svečanim otvorenjem i obraćanjem organizatora, sinoć je počela 44. Internacionalna Una regata.

Iz piknik zone "Lučica" u Martin Brodu, oko 300 učesnika Una regate iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, ali i brojnih evropskih država, krenuli su jutros oko 09:00 sati prema Kulen-Vakufu. U ovo mjesto su stigli oko podne, odakle su, nakon kraćeg odmora, zaplovili prema Štrbačkom buku.

Prema planu, u posjetilačku zonu Štrbački buk učesnici bi trebali stići oko 18:00 sati, a večeras od 20:00 sati na istom mjestu je previđen i bogat zabavni program.

Sutra slijedi najuzbudljiviji dio regate i vožnja najljepšim dijelom rijeke Une, a predvečer bi učesnici trebali uploviti u Bihać. Od 20:00 sati na stadionu Jedinstva održat će se i koncert legendarne rock grupe Bijelo Dugme, a svi učesnici regate imaju osiguran besplatan ulaz.

"Una regata ima samo jedan cilj, promociju turističke ponude ne samo Nacionalnog parka Una, već cijele rijeke Une i svih sadržaja koji dolaze u sklopu turističke posjete ovom dijelu BiH. Riječ je o najstarijoj manifestaciji takve vrste u Bosni i Hercegovini, ali i šire, koja se organizira, dakle, 44. put", kazao je pred početak manifestacije za naš portal Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una, koji tradicionalno organizira regatu.

Organizatori su ove, kao i prethodnih godina, osigurali besplatan kamp, ulaz u posjetilačku zonu Nacionalnog parka, kao i osiguranje svih učesnika koji posjeduju akreditaciju. Pored toga, obezbijeđen je i angažman iskusnih kajakaša i ronilaca koji će raditi na sigurnosti učesnika, vatrogasne službe, kao i besplatni obroci za učesnike u periodu trajanja regate.

Prema tradiciji, učesnici Una regate kreću iz Martin Broda, preko Štrbačkog buka te u čamcima uplovljavaju u Bihać. Nakon toga spuštaju se kroz kanjon rijeke Une, završavajući svoje četverodnevno putovanje u malim adama u Bosanskoj Krupi, gdje je predviđena manifestacija zatvaranja, uz bogat programski sadržaj i proglašenje najveselijih i najhrabrijih učesnika.