Podcast Opsajd
9

Starčević: Dva filma su obavezna literatura mladima, volio bih trenirati Bayern

H. H.
Selektor mlade nogometne reprezentacije BiH Slobodan Starčević gostovao je u u podcastu "oPsajd" i govorio je o brojnim temama, a u fokusu su svakako bila aktuelna dešavanja iz naše mlade selekcije.

Starčević je istakao da je jedan od njegovih principa prilagođavanje igrača sistemu, a u tu svrhu obično im savjetuje dva filma koja su obavezno štivo u njihovom nogometnom odrastanju.

"Želja nam je da napravimo model igre, odnosno da pronađemo igrače koji će taj model da praktikuju. Bitno je da smo svjesni šta smo mi, jer mi smo, pod navodnicima, šaka jada i jedino ako smo zajedno možemo da napravimo iskorak. Postoje dva filma koja su obavezna literatura, jer mlađe generacije slabije čitaju. Forrest Gump - u kojem je mentalni i fizički invalid čega se god dohvatio - uspio. Drugi film je Gladijator. U završnoj sceni Gladijatora glavni lik kaže da šta god da izađe iza onih vrata, ako smo zajedno, možemo se oduprijeti. I to je neki princip kojem trebamo težiti. Model igre, timsko razmišljanje i krilatica 'kad se male ruke slože, sve se može'."

Na pitanje da li bi trebala postojati saradnja mlađih selekcija i jedinstven sistem na putu od omladinskih do A reprezentacije, Starčević kaže:

"Prije nego sam postao selektor imao sam dobru komunikaciju sa Slavenom Musom i njegovim pomoćnikom Zoranom Dragišićem. Neki od igrača koje smo uzeli u mladu selekciju su plod te saradnje. Smatram da prolaznost iz mlađih selekcija u starije mora biti veća jer na taj način pravimo kontinuitet igranja na međunarodnom nivou", kaže Starčević.

Menadžerka i ostala lobiranja i pritisci su uvijek prisutni, pogotovo u mlađim selekcijama. Ipak, Starčević ističe da moraju postojati jasni kriteriji izbora igrača u nacionalni tim.

"Uvijek ima pritisaka. Ali selektor, trener, predsjednik, moraju imati svoj integritet i da te pritiske stavljaju u stranu. Ako su stvari kriterijumski poredane, treba se znati ko može biti reprezentativac i ući u ući izbor", tvrdi Starčević.

Niži rangovi takmičenja u BiH i dalje su podijeljeni na entitetska takmičenja. Starčević ipak nije siguran da bi jedinstvene lige bile dobro rješenje, a to je obrazložio:

"Ne znam na koliko bi se to klubova fokusiralo. U sastavu Prve lige RS su svi centri koji su tu i ranije bili, od Trebinja do Pijedora. Postoji jedna kičma, a bojim se da ako bi se to svelo na 12 klubova - neke sredine bi bile zakinute jer nam treba razvoj nogometa na cijeloj teritoriji."

Mladi nogometaš Sarajeva Andrej Đokanović jedan je od najtalentovanijih igrača u BiH. Sa samo 19 godina prvotimac je šampiona s Koševa i bitna karika Zmajića.

"Dobio sam dobre preporuke za Đokanovića iz U-19 selekcije, a zatim i od Vinka Marinovića. On posjeduje veliku količinu trčanja i nosi veliku odgovornost. Kroz upute ga pokušavamo usmjeriti da igra okomitije. On je mlad i igra u ekipi sa velikim ambicijama. Na najboljem je mogućem mjestu za razvoj, a prihvata upute i iz dana u dan podiže kvalitet svoje igre", jasan je selektor našeg mladog tima.

Starčević je objasnio zašto je poštedio Ermedina Demirovića u septembarskim mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Moldavije i Velsa.

"Bile su stalne špekulacije, ali smo u razgovoru sa sportskim direktorom Freiburga u koji je tek došao, dogovorili da je veoma bitno za njega da ostane u klubu i nametne se kako bi naša reprezentacija kasnije imala benefit. Nisam insistirao na njegovom dolasku jer smo tada imali Lukića, Hadžića i Mašića. Mislim da je on budućnost bh. nogometa i moramo voditi računa o njegovom statusu u klubu", istakao je Starčević.

Na kraju razgovora govorio je o svojim planovima za budućnost, s obzirom da mu je istekao ugovor na mjestu selektora mlade reprezentacije BiH i da još uvijek nije poznato da li će voditi Zmajiće u narednom kvalifikacionom ciklusu.

"Zasitio sam se rada u Premijer ligi i veoma teško ću se vratiti. Godi mi ovaj rad i volim da radim s mladim igračima. Imamo dobru atmosferu i dobar sručni štab i milslim da imamo šta ponuditi u narednom periodu, ali to ne zavisi od nas. Ljudi u Savezu će donijeti najbolju odluku, a ukoliko se to ne desi, volio bih ostvariti inostrani angažman. Moj cilj su Austrija i Njemačka. Volio bih trenirati Bayern, ali možda na tom putu zapnem i preuzmem Ingolstadt. Šalim se, ali to je moja filozofija i stremljenje", rekao je za kraj Starčević, a kompletan razgovor pogledajte u video prilogu.