Atletika
0

Srebrni i brončani kladivaši iz Pekinga bili dopingirani

FENA
Ivan Tihon
Ivan Tihon
Srebrni i brončani bjeloruski kladivaši iz Pekinga, Bjelorusi Vadim Devjatovski i Ivan Tihon bili su pozitivni na dopinškoj kontroli nakon olimpijskog finala.

Predsjednik Međunarodne atletske federacije Lamine Diack potvrdio je, nakon atletskog mitinga Zlatne lige u Bruxellesu, kako su bjeloruski bacači kladiva Vadim Devjatovski i Ivan Tihon bili pozitivni na dopinškoj kontroli nakon olimpijskog finala u Pekingu, gdje su osvojili srebrnu i brončanu medalju.

Bili su testirani i nalazi obojice su pozitivni na testosteron, izjavio je Diack.

Prije nekoliko dana vijest o mogućoj zloupotrebi dopinga bjeloruskih bacača objavila je ruska sportska novinska agencija, a sada je stigla i potvrda iz IAAF-a.

Na potezu je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) te ako i on Bjeloruse proglasi krivima za korištenje nedopuštenih sredstava, olimpijske medalje dobit će Mađar Krisztian Pars i Japanac Koji Murofushi, koji su natjecanje u Pekingu završili na četvrtom, odnosno petom mjestu. Naslov olimpijskog prvaka osvojio je Slovenac Primož Kozmus.

Devjatovski je već jednom bio kažnjen zbog uzimanja dopinga te se nije smio natjecati od 2000. do 2002. godine, pa mu sada prijeti doživotna zabrana nastupanja, a Tihonu, inače trostrukom svjetskom prvaku, to je prvi slučaj korištenja dopinga.