Paraolimpijske igre u Pekingu
0

Srebrna medalja za bh. momke

Sarajevo-x.com
Reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je srebro u sjedećoj odbojci za muškarce izgubivši u finalnom meču protiv selekcije Irana sa 3:0 (po setovima 22:25, 18:25, 22:25). Upravo završeni finalni susret, koji je počeo u 18.30 sati po lokalnom vremenu, donio je Iranu petu zlatnu medalju.

Izabranici Mirze Hrustemovića na 13. Paraolimpijadi u Pekingu, ispred 2.500 gledalaca, branili su zlato osvojeno prije četiri godine u Atini. Četiri godine prije osvojili su srebro u Sidneju.

U trećem uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranici su za nijansu bili bolji. Izabranici selektora Mirze Hrustemovića i ovog puta su pružili maksimum, posebno u prvom setu, ali su se na kraju morali oprostiti od titule koja zasluženo ide u Teheran.

Pored praolimpijskih medalja najuspješinija sportska ekipa naše zemlje šestostruki je evropski i dvostruki svjetski prvak. Na paraolimpijskom turniru odbojkaši BiH osvarili su četiri pobjede. U grupnom dijelu takmičenja maksimalnim rezultatima savladali su domaćina Kinu i Irak, te Rusiju sa 3:1, dok su u polufinalu istim rezultatom bili bolji od Egipta.

Boje Bosne i Hercegovine na Paraolimpijskim igrama u Pekingu branili su: Ismet Gorinjak, Adnan Manko, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Asim Medić, Mirzet Duran, Zikret Mahmić, Dževad Hamzić, Hidajet Jusufović, Safet Alibašić, Sabahudin Delalić i Ermin Jusufović.

Rusija pobjedila Egipat sa 3:2

U toku sata i 52 minute, koliko je trajao meč za bronzanu medalju, muška reprezentacija Rusije nadigrala je Egipat sa 3:2 po setovima.

Susret je u dvorani CAU Gymnasiuma pratilo oko 2.400 gledalaca, a sudili su Martijn Meulenkamp iz Holandije i Joseph Campbell iz SAD-a.

Rezultati po setovima: Egipat - Rusija 25:22, 16:25, 25:19, 20:25, 9:15.

Rezulati za medalje i plasman na paraolimpijskom turniru: finale: Iran - BiH 3:0 za 3. mjesto: Rusija - Egipar 3:2 za 5. mjesto: Kina - Brazil 3:1

za 7. mjesto: Irak - Japan 3:0

Konačni poredak:

  1. Iran
  2. BiH
  3. Rusija
  4. Kina
  5. Brazil
  6. Irak
  7. Japan