{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanska atletičarka Olivera Jevtić: U Sarajevu je uvijek sve počinjalo, pa i moj povratak atletici

20.10.2014. u 23:00
58
3
Srbijanska atletičarka Olivera Jevtić: U Sarajevu je uvijek sve počinjalo, pa i moj povratak atletici
58
Srbijanka Olivera Jevtić i Kenijac Stanly Kipruto pobijedili su na 8. Sberbank Sarajevo polumaratonu koji se održao krajem septembra. Njihov trijumf pratila je i priča o njihovom poznanstvu.
Olivera Jevtić
Olivera Jevtić


Pobjednici su privukli veliku pažnju, a njihovo prijateljstvo postalo je medijska priča broj jedan. Ipak, neke pojedinosti priče nisu tačne, a Jevtić je za Klix.ba ispričala kako se zaista odvijala drama u kenijskom Eldoretu, te šta je utrka u Sarajevu značila za njenu karijeru.

Jevtić je u Sarajevu imala jednu tešku trku jer je htjela da testira sebe i svoje mogućnosti.

"Trčala sam maksimalno i zato sam veoma zadovoljna svojim rezultatom jer sam ga ostvarila sama i bez pacemakera. Sarajevski polumaraton je za mene i moju sportsku karijeru nešto posebno, nešto više od trke jer sam napravila veliku pauzu zbog povrede", ispričala je Jevtić za Klix.

"I kod mene se istorija ponavlja. U Sarajevu je uvijek sve počinjalo: ratovi, bune, a i moje vraćanje atletici", objasnila je Jevtić koja prije Sarajeva nije trčala godinu dana.

Sarajevo nije bilo slučajni izbor. Naime, ona je trčala na istom polumaratonu 2009. godine postavivši tada rekord staze. U glavni grad BiH je došla sa visinskih priprema na Kopaoniku na kojem će se uskoro otvoriti atletski kamp.

Za Oliveru ta trka predstavlja svojevrsni kolokvijum pred završni ispit.

"14 dana poslije Sarajeva pobijedila sam na otvorenoj Adidas trci u Beogradu i kruna svega je došla 12. oktobra na Zagrebačkom maratonu gdje sam pobijedila na 42,195m i to ispred 6 takmičarki iz Kenije", rekla je Jevtić koja pored atletike završava fakultet za međunarodni marketing.

Prijateljstvo sa StanlyjemZa vrijeme priprema Olimpijske igre u Pekingu, u Keniji je upoznala Stanlyja Kiprutoa koji joj je zajedno sa svojim bratom pomagao u treningu.

U međuvremenu u toj državi su izbili nemiri koje Jevtić nije ni primijetila zahvaljujući Stanlyjevoj snalažljivosti.

"On je uvijek znao koje su staze sigurne, a koje su opasne. Kada je u Eldoretu zapaljena crkva u kojoj su bili djeca i žene, vidjeli smo samo dim, nismo mogli ni pretpostaviti šta se tamo događalo", prisjetila se Jevtić koja je Kenijcu ostala doživotni dužnik.

Olivera Jevtić i Stanly Kipruto
Olivera Jevtić i Stanly Kipruto


Podsjećamo, mediji su pisali o tome kako je Stanly izgubio prste spašavajući Oliveru, ali istina je malo drugačija.

"Zadnjeg dana mog boravka Stanly je došao u hotel i rekao da trening moramo obaviti pored samog hotela gdje je bio stadion jer nije bilo sigurno ići na stazu koja je bila udaljena 8 kilometara. Zbog toga sam mu neizmjerno zahvalna, jer ko zna šta bi tamo bilo. Odmah poslije tog treninga imala sam poziv za evakuaciju od trenera iz Italije, a kojeg je angažovao moj menadžer Federico Rosa. Pored mene, evakuisani su trener Slavko Kuzmanović i dva atletičara iz Švicarske. Stanly je ostao u Keniji i javili smo mu se za vrijeme same evakuacije da moramo što prije napustiti državu", objasnila je Jevtić dodavši da se Stanly javio poslije četiri mjeseca sa informacijom da je izgubio prste šake.

"Nikada ga nisam pitala kako je to bilo, na kojoj je strani bio ili slično. Nisam htjela da ga podsjećam na te užasne trenutke", rekla je atletičarka.

Njihova saradnja ponovila se 2012. godine kada je Stanly došao u Srbiju da pomaže Oliveri u pripremama za takmičenja.

"Ja sam mu ovdje domaćin, sponzor i prijatelj. Trenirajući sa mnom i po programu mog trenera Kuzmanovića uspio je da pobijedi na Sarajevskom polumaratonu i na nekoliko drugih utrka. Već je ostvario nekoliko značajnih premija i bonusa, odnosno zarada, i to je njegovo i niko mu to ne dira. U Srbiji su mu svi troškovi pokriveni i uvijek se vraća kao bogat čovjek. Ako mu bude dobro išlo možda će zatražiti i državljanstvo Srbije jer je on veoma mlad i ambiciozan", zaključila je Jevtić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: