Utrka pet mostova
74

Srbijanac Darko Živanović uz uzbudljivi finiš osvojio Mostarski polumaraton

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Srbijanski olimpijac Darko Živanović u posljednjih je par stotina metara uspio sustići i prestići bh. trkača Aliju Imamovića koji je ubjedljivo vodio cijelu utrku te osvojiti Mostarski polumaraton. U ženskoj konkurenciji slavila je Matea Parlov iz Hrvatske, ispred naše Lucije Kimani.

"Utrka pet mostova", kako organizatori vole nazvati Mostarski polumaraton kreirala je pravu dramu na kraju. Od starta na mostu Vojno do par stotina metara ispred cilja kod Mepas Malla, trku je vodio atletičar iz Sarajeva Alija Imamović.

Opuštanje na kraju i prerano slavlje, iskoristio je srbijanski olimpijac Darko Živanović te u furioznom i uzbudljivom finišu za manje od sekunde slavio ispred Imamovića. Vrijeme pobjednika bilo je odličnih 1:10:35, čak četiri minute bolje od vremana prošlogodišnjeg pobjednika Ante Živkovića.

Imamović je dosta burno primio gubitak u posljednjim metrima, vidno razočaran zbog nenadanog poraza.

"Od samog početka sam pustio grupu, išao sam neki svoj ritam koji sam mislio da je dovoljan za pobjedu. Na desetom kilometru sam vidio da to nije dovoljno, pa sam morao da ubrzam. O pobjedi se odlučivalo finiširanjem zadnjih pet stotina metara, doslovno u zadnjim metrima. Uspio sam da pobjedim, veoma sam zadovoljan", kazao je poslije ulaska u cilj Živanović.

Darko Živanović, učesnik Olimpijskih igara u Londonu, bio je pun hvale za mostarsku utrku i samu organizaciju.

"Krasan grad, prelijepa utrka, čestitke organizatoru na urađenom poslu, nadam se da ćemo se viđati i narednih godina", izjavio je Darko Živanović.

Drugoplasirani Imamović kazao je da je i pored za njega razočaravajućeg drugog mjesta sretan jer je otrčao najbolje vrijeme u svojoj karijeri.

"Gubim od kolege iz Srbije za sekundu, to je sport, treba prebroditi i poraz i pobjedu. Trener nije mogao doći zbog smrtnog slučaja u porodici, a da je on bio tu, ja bih sigurno pobijedio. Drago mi je da sam obradovao sve Bosance i Hercegovce, trčao sam svim srcem za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Imamović.

Treći u muškoj konkurenciji bio je Ivan Bulić iz Ljubuškog. Kod žena slavila je Matea Parlov iz Zagreba sa vremenom 1:17:29, ispred naše Lucije Kimani iz Banja Luke i Amele Trožić. Parlov je pozlilo par minuta poslije ulaska u cilj te je intervenisala medicinska ekipa.

Glavni organizator Franjo Lovrić iz Udruženja "Zdrav život – Kinezis" bio je sretan obavljenim poslom, angažmanom devedeset volontera i mnogih drugih koji su pomogli organizaciji polumaratona. U osiguranju staze učestvovalo je i stotinjak policajaca MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na polumaratonskoj utrci učestvovalo je više od pet stotina trkača, a zajedno s humanitarnom i dječijom utrkom broj učesnika je skoro hiljadu.