Mladi gimnastičar
44

Sramno objašnjenje Rusa koji je nosio slovo "Z" na podiju: I Ukrajinci se motaju u zastave

D. P.
Kuljak je provocirao Ruse (Foto: Twitter)
Kuljak je provocirao Ruse (Foto: Twitter)
Mladi ruski gimnastičar Ivan Kuljak šokirao je svijet sporta nakon što je na opremu zalijepio slovo "Z" u čast ruske agresije na Ukrajinu, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak protiv njega.
Kuljak je osvojio medalju na Svjetskom kupu u Dohi, a na dodjeli priznanja stajao je pored zlatnog Ukrajinca Ilije Kovtuna. Mladi Rus (20) nosio je slovo "Z" koje je zalijepio na grudi.

Simbol "Z" koristi ruska vojska kako bi obilježila svoja oklopna vozila. Ipak, mnoge je zanimalo zašto je Kuljak stavio simbol na sportsku opremu. Objasnio je to u ruskim medijima.

"Rekli su nam da zalijepimo nešto preko zastave i ja sam to učinio. Već su mi zabranili sve što mogu. Želio sam samo pokazati odakle sam i to je sve. Nisam se plašio posljedica i ne želim nikome zlo. Ovaj znak znači pobjedu i mir", rekao je Kuljak, a prenosi Wogymnast.

Mladi gimnastičar naglašava da su za sve krivi Ukrajinci koji su "provocirali" na sportskim takmičenjima.

"Ukrajinski sportisti su se na ružan način ponašali prema nama. To ste jednostavno morali vidjeti da biste povjerovali. Oni su i zaslužni za svu ovu politiku i pokret, a ja sam samo zalijepio slovo na svoju opremu jer su se oni tako počeli odnositi prema nama", dodao je mladi gimnastičar.

Za kraj, na sraman način objasnio je zbog čega je stavio simbol "Z" na svoju opremu. Kaže da su za sve krivi Ukrajinci koji su se umotavali u zastave.

"Izlazili su umotani u ukrajinske zastave i uzvikivali 'Slava Ukrajini' na postolju. Prema pravilima takmičenja, to nije dozvoljeno, ali su oni to učinili. Također, tražili su i da nas izbace iz takmičenja uprkos tome što nismo i nećemo nikome ništa loše reći i učiniti. Mislim da sam postupio kako treba", zaključio je mladi Rus.