Zbog političara iz RS
0

Sprečavanje sportskog nasilja na čekanju

Piše: A.Kovač
Tragični događaji u Širokom Brijegu kada je život izgubio Vedran Puljić, navijač FK „Sarajevo“, ukazali su na propuste u sigurnosnom sistemu, pogotovo na sportskim manifestacijama, zbog čega su se svi bh. političari složili da bi što hitnije trebalo usvojiti Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, Zakon još uvijek neće ugledati svjetlo dana.

Naime, radne grupe za izradu ovog nacrta, a među kojima su trebali biti i predstavnici iz Republike Srpske oformljene su još za vrijeme dok je ministar Ministarstva sigurnosti BiH bio Bariša Čolak. Međutim, predstavnici iz RS-a su tada odbili sudjelovati u izradi nacrta.

Nakon što je 2007. godine Čolakovu funkciju preuzeo Tarik Sadović, izrađen je Nacrt zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, a predstavnici iz RS-a su i tada odbili sudjelovati u izradi.

Prijedlog zakona je bio pred državnim parlamentom u februaru ove godine ali su ga poslanici SNSD-a oborili pod izgovorom da oni imaju taj zakon na nivou Republike Srpske i da ne žele da ingerencije prenose na državni nivo.

Međutim, tada se špekulisalo da je Zakon oboren jer je to „Sadovićev zakon“ (op.a. Tarik Sadović). Naime, nije tajna da se u državnom parlamentu zakoni ne usvajaju ne zato što ne valjaju, nego zato što ih je predložila stranka iz drugog entiteta.

Kako saznajemo iz izvora bliskih državnom parlamentu opet će biti formirane radne grupe da se prerade određeni prijedlozi Zakona o sprečavanju nereda na sportskim terenima, a u radne grupe će ponovo biti pozvani i predstavnici iz RS-a, kako bi svi bili zadovoljni.

Za nadati se da će ovaj put političarima biti prioritetnije sprečavanje nereda u kojima mladi gube živote nego njihovo političko prepucavanje.