Duga tradicija
10

Sportsko penjanje u BiH

Penjanje u BiH ima dugu tradiciju još od 70-ih i 80-ih godina kada su penjani prvi alpinistički smjerovi, međutim u posljednjih 5 godina je doživjelo pravu ekspanziju.

U tom periodu opremljeno je preko 75% penjačkih smjerova u prirodi, otvorene su penjačke sale u većim gradovima kao što su Banja Luka, Mostar i Sarajevo, ali i u brojnim manjim gradovima poput Zenice, Prijedora i Tuzle. Također, otvorene su i prve specijalizovane radnje koje prodaju penjačku opremu. Razlog za ovakvu ekspanziju je globalni porast broja penjača, uvrštavanje penjanja kao olimpijskog sporta, ali najvažnije predan i posvećen rad penjača u cijeloj BiH. Njihov rad se ogleda u opremanju lokalnih penjališta, organizaciji treninga, kurseva, takmičenja, lokalnih i međunarodnih festivala kao što su Pecka rock climbing Festival i Drill and Chill Climbing and Highlining Festival.

BIH Climbing Fusion

BiH Climbing Fusion je najveći do sada realizovani projekat u oblasti sportskog penjanja koji je podržan u okviru projekta "MarketMakers", kojeg podržava Vlada Švicarske, a sprovodi Helvetas i Kolektiv d.o.o. u BiH, a implementira ga UG Boje Balkana. Projekat djeluje na tri polja i to: Standardizacija, unapređenje infrastrukture i internacionalna promocija penjanja u BiH. Kroz segment standardizacije razvijene su unikatne info table i putokazi koji su postavljeni na 10 penjališta, a razvijen je i priručnik za opremanje i razvijanje penajlišta. Sve ovo bi trebalo da omogući da bosanskohercegovačka penjališta budu razvijena u skladu sa visokim standardima, te da budu što pristupačnija za sve posjetioce. U sklopu razvoja infrastrukture opremljeno je 75 novih smjerova pri čemu su razvijena dva potpuno nova penjališta sa po dvadeset smjerova (Preodac kod Bosanskog Grahova i Bastašica kod Drvara), dok su ostali smjerovi opremljeni na već postojećim penjalištima, a u sklopu proširenja kapaciteta istih (Pršljanica kod Bugojna, Duman kod Livna, Klekovača kod Drvara, Kameni most kod Banja Luke i Zečiji kamen kod Prijedora). Pored opremanja novih smjerova, 20 starih smjerova na penjalištu Han Derventa kod Sarajeva je renovirano i spremno za ponovno penjanje. Internacionalna promocija je višeslojna akcija koja koristi kako savremene, tako i tradicionalne medije u svrhu promocije penjališta u BiH. U sklopu ove akcije napravljen je penjački magazin Back to the Roots, izrađeno je i 8 promotivnih videa za popularna i nova penjališta. Uskoro očekujte premijeru istih. Pored toga u planu je i promocija kroz multiplikatore iz penjačke zajednice a putem Penjačkog vodiča za BiH.

Popularnost i kako započeti

Sa pojavom Penjačkog vodiča za BiH i kroz organizaciju internacionalnih festivala, broj stranih penjača se značajno povećao, što doprinosi razvoju outdoor turizma u BiH. Razlog ovako velike popularnosti sportskog penjanja je u tom što penjanje kao sport angažuje sve grupe mišića, zahtjeva fleksibilnost ali i mentalnu snagu. Ovo ne treba da preplaši one koji bi željeli da se oprobaju u ovom sportu, jer za početak je dovoljna samo volja, sve ostalo se vremenom gradi. Penjanje se još naziva i moderna gimnastika, i pored treniranja u sali omogućava i boravak u prirodi na nevjerovatnim skrivenim lokacijama, koje možete upoznati samo kroz penjanje. Sve ovo kada se uzme u obzir zajedno sa sjajnom penjačkom zajednicom čini penjanje tako privlačnim i atraktivnim. Za one koji bi željeli da se uključe u ovaj sport ili da samo probaju, najbolje bi bilo da se raspitaju o postojanju nekog penjačkog kluba u njihovoj neposrednoj blizini.

Za početak, naručite svoj penjački vodič i bukirajte neku od fantastičnih tura na www.balkancolours.com/tours/.