Sastanak u Zenici
37

Sportski i kulturni centri osnivaju savez kako bi tražili pomoć od Vlade FBiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Zenici je danas održan sastanak predstavnika sportskih centara u FBiH s ciljem osnivanja Saveza sportskih i kulturnih centara koji bi se borio za njihova prava.

Na inicijativu Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata Zenica i direktora Nedima Talića danas su se u Zenici okupili predstavnici sportskih centara Federacije BiH koji su uputili zahtjev nadležnim institucijama za izdavanje sredstava za sanaciju posljedica pandemije.

Sastanak je održan u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici, a formiranjem Saveza sportskih i kulturnih centara FBiH želi se zajedničkim djelovanjem unaprijediti poslovanja, posebno kad je riječ o zahtjevu za pomoći iz sredstava kreditnog aranžmana MMF-a namijenjenih za saniranje posljedica od pandemije COVID 19.

Osim domaćina, predstavnici Sarajeva, Tuzle, Jajca, Širokog Brijega, Jablanice, Bugojna i Bihaća iznijeli su svoje probleme, a Talić je kazao da će uskoro tražiti i sastanak s premijerom Fadilom Novalićem.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Uputit ćemo zahtjev prema nadležnim institucijama za izdavanje sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa, a u narednom periodu tražit ćemo sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i federalnom ministricom za kulturu i sport Zorom Dujmović. Jedan od važnih zaključaka sastanka je i ulaganje državnih institucija u razvoj sportske infrastrukture, kao i objekte kulture koji su, da se žargonski izrazim, na izdisaju", kazao je Talić.

Pojasnio je da cilj osigurati adekvatni uslove sportistima i kulturnim radnicima kako bi za našu zemlju ostvarili još bolje rezultate.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Direktor JP sportsko, kulturni i privredni centar Mejdan Tuzla Jasenko Elezović je kazao da su krizni štabovi prvo zabranili skupove, a sve ustanove i preduzeća funkcionišu na račun okupljanja građana.

"Direktno smo bili pogođeni, a prošle godine je Mejdan zadesila i velika poplava gdje nam je dvorana bila potpuno devastirana. Uskoro bi trebala da počne košarkaška sezona, a mi još uvijek ne znamo koliko definitivno smijemo primiti gledalaca, kakve će se mjere sprovoditi. Iz kriznog štaba Tuzlanskog kantona su nam zabranili organizovanje koncerata. Ne možemo ostvariti naše prihode. Sportski kolektivi ne mogu realizovati trenažne procese, Mejdan pruža usluge za 33 sportska kolektiva, a svaki od njih ima 20 sportista. A gdje je još oblast kulture i privrede", pojasnio je Elezović.