sport
156

Sportske igre Oaze počinju u četvrtak

FENA
Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH od 3. do 6. oktobra organizira međunarodno sportsko takmičenje Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH.

Ovo je treće veliko takmičenje koje organizuje Udruženje Oaza i bilježi rekordan broj od 39 prijavljenih ekipa sa više od 700 takmičara iz Švedske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Kroz tri dana takmičenja, osobe s invaliditetom će se boriti za odličja u osam sportova: nogometu, košarci, atletici, plivanju, stonom tenisu, bočanju, kuglanju i MATP programu za osobe sa višestrukim smetnjama.

Zabilježene su i rekordne prijave u različitim sportovima, tako da je u plivanju prijavljen 91 takmičar, u atletici 226, u kuglanju 31 ekipa, u nogometu 15 ekipa, košarci 13, u stonom tenisu 92 takmičara, bočanju 44 ekipe i MATP programu 28 takmičara.

Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom te njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu.

Takmičenja će se održavati u dvoranama "Zetra", "Ramiz Salčin" i "Dobrinja", stadionu "Asim Ferhatović Hase" te Olimpijskom bazenu Otoka.

Svečano otvaranje je 3. oktobra u 17 sati u dvorani "Ramiz Salčin", saopćeno je iz Pres centra Sportskih igara Oaze.