Forum sportista
21

Sportisti ujedinjeni u borbi za pronalaženje sistemskog rješenja za finansiranje vrhunskog sporta u BiH

N. M.
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) organizovao je Forum sportista OK BiH.

Forum sportista OK BiH je prvi događaj ove vrste koji je okupio bivše, sadašnje i buduće vrhunske sportiste u BiH te je bio izvanredna prilika za razmjenu iskustava, informacija i ideja među sportistima i sportskim radnicima.

Iz OKBiH su kazali da je uz pomoć kolega iz MOK-a koncipiran edukativni program koji uključuje predavanja o društvenim mrežama i personalnim brendovima, mentalnom zdravlju sportista, nutricionizmu, motivaciji, MOK platformi Athlete 365 te drugim aktuelnim temama.

“Forum sportista pruža priliku sportistima da razgovaraju o temama koje su najvažnije u ovom momentu. Program foruma je koncipiran kako bi osnažio, podstakao i ujedinio bh. sportsku zajednicu, te sportistima stavio na dispoziciju resurse osmišljene da ojačaju vlastite performanse. Cilj Foruma je da se sportisti okupe na jednom mjestu, te da ova mreža predstavnika postane jača i ujedinjenija, kako bi se jednim jasnim glasom sportisti Bosne i Hercegovine bolje zalagali za promjene,” istakao je Amel Tuka, predsjednik Komisije sportista OK BiH u svom uvodnom obraćanju.

Posebni cilj Olimpijskog komiteta BiH je naglasiti poziciju sportista koji su središte Olimpijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, kako bi donosioci odluka shvatili koje su realne potrebe sporta u BiH.

Forum sportista OK BiH je u jednu ruku i nastavak kampanje Sistemskog finansiranja vrhunskog sporta u BiH kako bi se nastavio kontinuitet djelovanja po pitanju suštinskog problema vrhunskih sportista u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik OK BiH akademik Izet Rađo je istakao da je obradovan velikim odzivom sportista. Kroz edukaciju na Forumu sportisti su mogli da se upoznaju sa najnovijim naučnim, ali i aplikativnom trendovima sportske pripreme na putu ka vrhunskim sportskim rezultatima. OK BiH čini maksimum kako bi naši sportisti bili konkurentni na međunarodnim takmičenjima, ali bez veće i konkretne podrške državnih organa Bosne i Hercegovine, naši uspjesi i dalje će ostati na nivou vrhunskih sportskih ekscesa.