Antidoping kontrole
164

Sportisti u BiH krše pravila: Od dopinga i marihuane do odbijanja testiranja

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U periodu od 2010. do 2018. godine kod 22 bh. sportista doping testom je utvrđeno prisustvo nedozvoljenih supstanci, zbog čega su im izrečene kazne u vidu zabrane takmičenja u periodu od tri mjeseca do četiri godine, a jedan trener je doživotno suspendovan. Trojica naših sportista su odbila doping kontrolu te su im izdate dvogodišnje suspenzije, a trenutno se protiv dvojice vode antidoping postupci, saznaje Klix.ba u Agenciji za antidoping kontrolu BiH.

U proteklim godinama kršenje antidoping pravila u BiH zabilježeno je u kickboxu, boksu, košarci, rukometu, bodybuildingu, kajaku, karateu, dizanju tegova, atletici i skijanju.

Zbog prisustva zabranjene supstance, ili njenih metabolita, ili markera u uzorku sportiste sankcije su u proteklim godinama izrečene za Nedima Fišića, Admira Ahmetaševića, Husejina Salkića, Sameda Osmanovića, Ermina Velagića, Edina Muslića, Stefana Đukina, Jordana Raileya, Đorđa Tomića, Dinu Hodžića, Ahmeda Kastratija, Adnana Vilu, Pavla Škrbu, Mirsada Sadibašića, Semira Delića, Adelu Čomor, Davora Mijovića, Tourea Ahmeda Khalidmurrya, Faruka Čolu, Oliveru Jurić, Elmedina Kikanovića i Ivana Šakića.

Doping testiranje u BiH odbili su Asim Selimović, Alen Ramić i Stevo Zolak zbog čega im je izrečena mjera dvogodišnje suspenzije, odnosno zabrane takmičenja i općenito bavljenja sportom u klubovima, a najdrastičniju kaznu u našoj zemlji dobio je trener dizača tegova Vladimir Jerković. On je doživotno suspendovan zbog utvrđene činjenice da je dizačici tegova Oliveri Jurić davao zabranjene supstance.

BiH 2010. dobila Agenciju za antidoping kontrolu

Bosna i Hercegovina 2010. zvanično je dobila državnu Agenciju za antidoping kontrolu, dvije godine nakon usvajanja Zakona o sportu u BiH.

Usvajanje zakona, ali i osnivanje agencije uslijedilo je nakon ozbiljnih prijetnji da će se zbog nepostojanja sistema prevencije, edukacije i doping kontrole zabraniti učešće bh. sportistima na međunarodnim takmičenjima te da će našoj zemlji biti onemogućena organizacija ovakve vrste sportskih događaja.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Također, spomenuto je bilo potrebno realizirati i antidoping konvencijom Vijeća Evrope i UNESCO-ovom međunarodnom konvencijom protiv dopinga u sportu, a koje je BiH ranije ratificirala.

"Prva historijska doping kontrola je obavljena u Tuzli, u košarkaškoj utakmici između Slobode i Leotara, a reakcije su bile burne. Početak rada naše agencije je bio izuzetno težak, dok su se sportisti navikli na nas, ali i mi na njih. U početku smo imali fizičke napade na naše službene osobe, prijetnje za uništavanje uzoraka i slično. Međutim, vrlo brzo smo razumjeli da trebamo prvo ući u sportske saveze i klubove sa edukacijom i prevencijom, a tek onda da idemo sa doping kontrolom", rekao je u razgovoru za Klix.ba Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH i predsjednik Regionalne istočnoevropske antidoping organizacije.

Amir Avdagić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Amir Avdagić (Foto: D. Z./Klix.ba)

Zaključno s krajem 2018. godine Agencija za antidoping kontrolu BiH koja se nalazi u Tuzli, ukupno je izvršila 2.767 doping testiranja.

Inače, Svjetska antidoping agencija jednom godišnje donosi listu zabranjenih supstanci, a osim toga postoji i monitoring lista na kojoj se nalaze supstance koje su na praćenju.

Avdagić nam priča da imaju tri kriterija na osnovu kojih se određena supstanca svrstava na listu zabranjenih. Prvi podrazumijeva da je naučno dokazano da ona utječe na poboljšanje performansi kod sportiste, drugi je da je naučno dokazano da štetno utječe na zdravlje, dok se treći veže za etičke, moralne i fair play sportske razloge.

Bh. sportisti koristili marihuanu

Posljednjim kriterijem na listu zabranjenih supstanci stavljena je marihuana, čije je prisustvo prilikom testiranja prije nekoliko godina utvrđeno kod dvojice bh. sportista, a riječ je o Edinu Musliću i Stefanu Đukinu. Zbog ovog prekršaja njima je izrečena kazna u vidu suspenzije od tri, odnosno šest mjeseci.

"Ne postoje relevantni naučni dokazi koji na bilo koji način potvrđuju da marihuana poboljšava sportsku izvedbu sportiste, ali iz etičkih i fair play razloga ona se nalazi na listi zabranjenih sredstava. Svake godine se vode rasprave i polemike na naučnim forumima o tome da li ona treba biti na listi ili ne", navodi Avdagić.

Kada je riječ o procesu testiranja sportista u našoj zemlji, Antidoping agencija BiH početkom godine pravi plan dopig kontrola koji se izrađuje na osnovu sportova koji egzistiraju, a na kraju ga analizira i odobrava Svjetska antidoping agencija.

"Potom se izrađuje provedbeni plan za tekuću godinu na način da se podjele doping kontrole na sportove te se u toku godine biraju prvenstva, odnosno premijer lige i prvenstva BiH. Naravno, dolazimo nenajavljeni, nekih sat vremena prije utakmice ili takmičenja. Nakon najave domaćinu i delegatu takmičenja ili utakmice, dobijamo doping stanicu te se čeka sam kraj takmičenja ili utakmice. U toku samog događaja se odrede odabiri na osnovu poretka, ili inteligentnim praćenjem dolazimo do toga da se izabere sportista", pojašnjava za Klix.ba Sead Mulić, viši stručni saradnik u Sektoru za antidoping prevenciju, edukaciju i saradnju sa sportskim savezima, a koji djeluje u sklopu Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Sead Mulić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Sead Mulić (Foto: D. Z./Klix.ba)

Nakon završetka sportskog događaja izabrani sportista odmah odlazi u doping stanicu gdje se rehidrira te dobija sve neophodne informacije kako bi testiranje bilo obavljeno bez poteškoća. Dobiveni uzorci se pune u dvije bočice koje se potom šalju u akreditovanu laboratoriju u Beču.

"Procedura za redovnu analizu doping kontrole traje od 15 do 20 dana, nakon čega dobijamo nalaz. Bitno je napomenuti da se svi uzorci sportista šalju pod šiframa te u laboratoriji niko ne zna o kojem sportisti je riječ", naglašava Mulić te dodaje da se osim na takmičenjima sportisti mogu testirati i izvan sportskih terena.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Nakon dobijanja rezultata nadležni sportski savez kao prvostepeni organ za donošenje mjere sportisti izriče kaznu u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksom. Sportista kojem je izrečena kazna ima pravo žalbe prema drugostepenom tijelu koje se određuje u zavisnosti od sporta. U zavisnosti od elemenata cijeli postupak može završiti i na Arbitražnom sudu za sport na kojem se rješavaju svi sportski sporovi.

Bh. Zmajevi negativni na testovima

Do 2015. godine Svjetski antidoping kodeks propisivao je blaže kazne, a maksimalna je iznosila dvije godine zabrane takmičenja. Međutim te godine kaznena politika je pooštrena te je sada kazna udvostručena.

"Četiri godine kazne koja uključuje i zabranu treniranja sa klubom za sportistu predstavlja najvjerovatnije i kraj karijere. Međutim, u BiH imamo primjere sportista koji su se vratili nakon izrečene kazne i postigli vrhunske rezultate. Jedan od njih je naš košarkaški reprezentativac Elmedin Kikanović. On je uslijed nenamjernog korištenja suplemenata u neznanju bio doping pozitivan u Crvenoj Zvezdi u Beogradu. Raskinuli su ugovor s njim, on se vratio u BiH i nakon godine zabrane sakupio je sportsku i mentalnu snagu, vratio se na velika vrata i potpisao ugovore s velikim klubovima", naveo je Avdagić i dodao da su fudbalske, košarkaške i rukometne reprezentacije BiH također bile podvrgnute doping testovima, a svi naši igrači su bili negativni.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Agencija za antidoping kontrolu BiH ima izuzetno dobro razvijen sistem edukacije i prevencije što i jeste njihov primarni cilj, a značaj ove institucije prepoznat je i od Evropske unije na čijoj ljestvici se u ovoj oblasti naša zemlja nalazi u samom vrhu.

Također, bh. antidoping tim trenutno radi i na uspostavljanju kompletnog antidoping sistema Crne Gore, a potvrda WADA o usklađenosti s najvišim međunarodnim standardima i predan rad u međunarodnoj saradnji doprinijeli su da se Agenciji za antidoping kontrolu BiH dodijali organizacija doping kontrola na velikim međunarodnim takmičenjima kao što su EYOF, Svjetsko prvenstvo u rukometu za juniore, ali i Svjetsko prvenstvo u džudou.