{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sportista stoljeća doktorirao na Fakultetu za tjelesni odgoj u Tuzli

6.2.2015. u 19:03
439
11
Sportista stoljeća doktorirao na Fakultetu za tjelesni odgoj u Tuzli
439
Legendarni bacač kugle Zlatko Saračević, sportista stoljeća Tuzle, uspješno je danas odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.
Saračević je branio doktorski rad o temi "Maksimiziranje rezultata bacanja kugle pomoću modeliranja kinematičkih varijabli", a mentor mu je bio dr. sc. Alija Biberović.

U rad je uvrstio svoje bogato iskustvo i savremene tehnologije i nema sumnje kako će rezultati doprinijeti boljem razvoju i boljim rezultatima budućim generacijama kuglaša.

Saračević je rođen 1957. godine u Zenici i jedan od najboljih sportista koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. Ponio je titulu evropskog prvaka, osvojio preko 200 medalja... Ostat će upamćen i kao sportista koji je nosio zastavu međunarodne priznate Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni.

Njegov hitac od 21.11 iz 1984. godine i dalje je, 31 godinu kasnije, aktuelan rekord BiH u bacanju kugle. Također, Saračević drži i rekord u dizanju tegova i to 165.5 kilograma u trzaju i preko 200 kilograma u izbačaju.

Saračević je prethodno stekao diplomu profesora tjelesnog odgoja, a potom i zvanje magistra na Univerzitetu u Tuzli.

Ipak, Saračević je i dalje sa srednjom stručnom spremom zaposlen u JKP "Vodovod i kanalizacija" i to u radnoj organizaciji - kanalizacija.

Trener je u AK Sloboda Tehnograd, Klubu dizača tegova i u paraolimpijskom sportu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: