Plivanje
0

Sporna odijela zabranjena od 2010.

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Čini se da je napokon odzvonilo plivačkim odijelima koja su donijela poplavu svjetskih rekorda tokom prošle i ove godine.

Na prijedlog Američke plivačke federacije, tehnički kongres Međunarodne federacije vodenih sportova (FINA) donio je odluku o zaustavljanju odijela koja donose prednost plivačima.

Novo pravilo, koje bi se trebalo primjenjivati od 2010. godine, glasi: "Plivačima se tokom takmičenja ne dopušta korištenje ili nošenje bilo kakvih naprava ili plivačkih odijela koja mogu popraviti njihovu brzinu, potisak ili izdržljivost".

Sve 103 zemlje članice glasale su za promjenu pravila (jedan izvor navodi da je jedan glas ipak bio protiv) kojim bi se trebao zaustaviti neprirodan broj svjetskih rekorda, što je posljednjih mjeseci dovelo do pada vjerodostojnosti plivanja.

FINA, koja je dopustila sporna odijela na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rimu, bila je pod žestokim kritikama nakon što je lani, prvenstveno zahvaljujući novim kostimima, srušeno 108 svjetskih rekorda, a ove godine gotovo 30.