sport
95

Specijalna olimpijada: Andrija Radoš osvojio zlatnu medalju za BiH u Austriji

Klix.ba
Prvu zlatnu medalju za sportiste Specijalne olimpijade BiH na Zimskim olimpijskim igrama u Austriji danas je osvojio Andrija Radoš u alpskom skijanju u disciplini Super G.

Radoš je sa rezultatom 1:14,49 pobijedio ispred Dušana Stefanova iz Srbije i Robinsona Kyla iz SAD-a.

Andriji su ovo prve olimpijske igre, a sa ponosom je rekao: "Ovo je moj najsretniji trenutak u životu. Kad sam završio trku, nisam vjerovao da je zlato moje. Hvala mom treneru Rusku, sa kojim sam zadnja tri mjeseca radio na Vlašiću. Hvala selektoru Ognjenu koji mi je ovdje unio samopouzdanje. Svi govore o nekim Amerikancima, a meni Ogi kaže: 'Ti si najbolji'. Tako je i bilo. U BiH se vraćam sa zlatom, ali želim medalju i u veleslalomu. Nisam još ovdje sve završio".

Selektor Ognjen Glamočanin je sa puno emocija rekao kako se već u preliminarnim trkama vidjelo da je Andrija spreman.

"Ipak, mi imamo specifična pravila i moramo voditi računa o svemu. Andrija je poslušao moje savjete jer već dva dana ovdje pada kiša i svaka greška mogla je biti kobna. Zato smo se prilagodili uvjetima staze. Andrija ima zlato oko vrata. Nadam se da je ovo samo početak naših osvajanja medalja. Prva medalja, pa odmah zlato dalo nam je još veće samopouzdanje", kazao je Glamočanin.

Tanja Glavočević, koja je danas također nastupila u Super G-u, zauzela je odlično četvrto mjesto.

Takmičenje se sutra nastavlja preliminarnim trkama u veleslalomu gdje će nastupiti Edna Šunjić, Merima Osmanović, Tanja Glavočević, Harun Tanović, Spomenko Martinović i Andrija Radoš.

Prema programu takmičenja sutra će naši takmičari nastupiti u kvalifikacionim trkama u nordijskom trčanju u disciplini 1000 m, i to Hiba Sultanović, Selmedina Berišaj, Sanela Ćorović, Kristina Klačar, Edita Berišaj, Njegoš Mihailović, Nemanja Šević, Radenko Savanović i Josip Adžaip.