Oštar start
0

KOLUMNA / Spas za "haram čelnike" N/FS BiH

Piše: Bakir Tiro
Više od dva miliona eura - "lova do krova"! Žrijeb kvalifikacija za EURO 2012. održan u nedjelju u Varšavi mogao bi spasiti Nogometni/Fudbalski savez BiH od propasti, tačnije bankrota.

Posljednja prilika

Zadovoljni smo protivnicima u grupi "D", jer smatramo da naš multinacionalni tim ima kvalitetu da izbori "barem" baraž za naredno Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Međutim, od nas običnih "smrtnika", vječnih optimista, ruke još više trljaju čelnici N/FS BiH. Naime, za utakmicu sa Francuskom u našoj zemlji od TV prava inkasirat će čak 1.800.000 eura. Novac je to kojim bi mogli vratiti skoro kompletan trenutni dug Saveza, a koji iznosi oko tri miliona maraka. Naravno, ukoliko "lovu" potroše na racionalan i ispravan način?!

I u izvlačenju kuglica iz druge jakosne grupe funkcionerima bh. fudbala "upala je kašika u med". Za meč sa Rumunijom, prema važećem ugovoru sa agencijom "Sport Five", naplatit će 100.000 eura. Za susrete sa Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom "uzet će" po 35.000 eura, tako da će N/FS BiH do kraja kvalifikacija zaraditi tačno 2.005.000 eura.

Imaju priliku ukrcati se u posljednji vagon spasa. Propuste li je, fudbalski voz iz BiH definitivno će otići u provaliju! Neće ga moći izvući niti jedan reprogram duga Federalne poreske uprave.

U svakom slučaju stabilizacijom prilika u N/FS BiH stvorile bi se pretpostavke za procvat našeg fudbala u cjelini. Daj Bože da se desi...

Zašto opet kod Arapa?

Savez se iz finansijskih dubioza do sada uspijevao nekako izvući, između ostalog, ugovaranjem prijateljskih utakmica sa azijskim reprezentacijama. Nakon što bi neuspješno poslovali uzimali su pozamašne cifre novca igranjem beskonačnih utakmica sa "bratskim" Iranom, predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada. Valjda će tome doći kraj?! No, na atraktivnije protivnike sačekat ćemo još jedno vrijeme.

Selektora Safeta Sušića čelnici N/FS BiH 3. marta odlučili su "počastiti" susretom sa Saudijskom Arabijom. I dok će npr. naši susjedi Hrvati igrati u Briselu sa Belgijom, što je odlična provjera forme, Džeko, Spahić, Misimović i društvo opet bi trebali u goste Arapima. Utakmici sa Saudijcima niti jedan reprezentativac, ali ni fudbalski zaljubljenik u državi, ne može se radovati. Osim novca za N/FS BiH ništa nam dobro neće donijeti.

Ironije

Jedini koji bi mogli pohvaliti ovaj potez N/FS BiH su seljani Gornje Maoče. Ne, ne bi ni oni, jer njih ova zemlja ne zanima. Ne poštuju njen suverenitet, zakone i teritorijalni integritet, pa će, vjerovatno, navijati za Saudijce. U stvari, neće ni to, jer ne žele gledati TV. Kažu, to je "haram" (grijeh)?! Kakav li je onda "haram" dosadašnje poslovanje čelnih ljudi u N/FS BiH?

Da ironija bude veća "haram funkcionere" Saveza (čast izuzecima) spasit će Francuzi. Voljom žrijeba u poljskoj prijestolnici učinit će to oni čija vlada ovih dana provodi mjere kako bi muslimankama na javnim mjestima u njihovoj državi zabranila nošenje marama. Ironija nad ironijama je da su prilikom ranije pomenutih brojnih gostovanja naše reprezentacije u Iranu sve članice delegacije N/FS BiH morale nositi marame i protiv svoje volje. Opće svjetsko ludilo nikako i nigdje da nas zaobiđe.

Možda "rukometaš" Thierry Henry donese sreću i na naše prostore? Pobijedimo njega i njegove Francuze. Plasiramo se na EURO 2012. N/FS BiH od TV prava zaradi 1.800.000 eura. Slavili bi tada svi!