''Simposar 2013''
6

Spahija: Sportisti zemalja bivše Jugoslavije najbolji su proizvod ovih prostora

FENA
Drugog dana sarajevskog sportskog simpozija ''Simposar 2013'' jedan od predavača je bio istaknuti hrvatski košarkaški strateg Neven Spahija.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Stručnjak koji je u dugogodišnjoj karijeri predvodio brojne klubove, te s ekipom Krke iz Novog Mesta došao do finala ULEB kupa 2003., a godinu ranije do finala balkanske lige, kazao je da je dužnost svakog sportskog stručnjaka regiona da se odazove na poziv ''Simposara'', te prenese i razmjeni svoje iskustvo s drugim sportskim radnicima.

Spahija se u svom izlaganju osvrnuo na košarku nekada (prije raspada Jugoslavije) i danas, te obrazložio zašto misli da današnji sportisti i sportski radnici regiona u mnogo čemu griješe.

  • Prvo što želim reći je da su sportisti najkvalitetniji proizvod ovih prostora. To je naravno moje mišljenje i uvijek ću poštovati onoga ko drugačije misli, ali samo trebate pogledati svu silu igrača iz svih sportova i trenera koji rade po svijetu a dolaze iz zemalja nastalih raspadom bivše nam države i bit će vam jasno da je to naš najbolji proizvod. U svijetu prednjači samo Amerika - kazao je Spahija.

On smatra da su sportisti iz bivše Jugoslavije drugačije gledali na sport i nacionalnu selekciju, te da su federacije i selektori donosili bitne odluke, dok danas to nije slučaj.

  • Ulazak u reprezentaciju Jugoslavije bio je jedini i sveti cilj. Danas igrače treba moliti da se osazovu pozivu. Oni odlučuju hoće li doći i pod kojim uvjetima. To je bolest današnje košarke i mnogih drugih sportova na ovim prostorima - naglasio je Šibenčanin.

Kao jedan od većih sportskih problema u zemljama Balkana istaknuo je nepoštivanje i odbacivanje mišljenja sportskih legendi, iskusnih stratega i virtuoza sa loptom koje novije generacije ne uvažavaju. Kao primjer naveo je legendarnog trenera Mirka Novosela, učesnika američke košarkaške Kuće slavnih, čije iskustvo i znanje u Hrvatskoj nije iskorišteno na adekvatan način.

Spahija vjeruje da je regionalna ABA liga pun pogodak i nije mu jasno zašto se sličan projekt ne može pokrenuti i u nogometu, ali ujedno zamjera na načinu razmišljanja i ponašanja, publici, trenerima, funkcionerima i sudijama koji rade u okviru ABA lige.

  • Za mene je ljudski faktor najbitniji, ali na Balkanu ljudi mnogo toga nisu ostavili iza sebe. Evo, za primjer ću uzeti klupskog funkcionera iz jednog manjeg grada u BiH koji je pokazivao srednji prst protivničim navijačima na kraju utakmice. Neću ga imenovati, ali on je uvrijedio mene i sve sportske radnike regiona. ABA to mora oštro sankcionisati ako želimo bitni na nivou evropskih liga - rekao je hrvatski strateg.

Dodao je da mu se ne sviđa ni odluka FIBA-e o proširenju evropskog prvenstva na 24 ekipe, niti povećanje broja naturalizovanih igrača u reprezentacijama.

Osvrnuo se i na igru Mirze Teletovića koji od ove sezone nastupa za NBA ekipu Brooklyn Nets. Spahija je nedavno izjavio da je očekivao više od Teletovića, ali danas je naglasio da su mnogi njegovu izjavu pogrešno protumačili.

  • Vidio sam u Mirzi velikog igrača kada je došao u Tau Ceramicu, a on je ubrzo opravdao ono što smo uložili u njega. Kada su me NBA skauti kontaktirali vezano za njega, rekao sam im da je on prototip evropskog igrača koji vjerovatno može bolje igrati u NBA lige nego u Evropi. On je veliki igrač od kojeg očekujem da zaigra u punom kapacitetu u NBA-u - objasnio je.