sport
0

SP u vodenim sportovima: Mellouli ostvario historijski rezultat

Totalsport
Tunižanin Oussama Mellouli postao je u subotu prvi plivač u historiji koji je osvojio i olimpijsko i svjetsko zlato i u bazenu i u otvorenim vodama.

Mellouli (29) je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. te na Svjetskom prvenstvu u Rimu godinu dana kasnije bio najbolji na 1500 metara u bazenu. U posljednje se vrijeme više posvetio daljinskom plivanju u kojem se pokazao jednako uspješnim. Lani je na londonskim Igrama osvojio zlato na 10 kilometara, a ove se subote, prvog dana Svjetskog prvenstva u Barceloni, uspeo na tron na pet kilometara.

Zadanu je dionicu u luci katalonske prijestolnice prošao za 53 minute i 30.4 sekundi. Srebro je pripalo Kanađaninu Ericu Hedlinu (53:31.6), a bronza Nijemcu Thomasu Lurzu (53:32.2).

U konkurenciji plivačica slavila je Amerikanka Haley Anderson (56:34.2) ispred Brazilke Poliane Okimoto (56:34.4) i njene sunarodnjakinje Ane Marcele Cunhe (56:44.7).

U ponedjeljak na SP-u u vodenim sportovima počinje i vaterpolski turnir, dok plivačka takmičenja u bazenu startaju iduće nedjelje.