Teška situacija
27

Snooker sudija Almedin Hodžić zatočen u Portugalu, ne zna kada i kako će se vratit kući

K. H.
Almedin Hodžić (desno)
Almedin Hodžić (desno)
Jedini internacionalni snooker sudija iz BiH Almedin Hodžić trenutno se nalazi u Portugalu, gdje je usljed širenja koronavirusa ostao zatočen nakon Evropskog prvenstva, te je njegova sudbina u vezi s povratkom u svoju državu još uvijek neizvjesna.

Nakon nekoliko godina suđenja Sarajlija je ispunio normu i uvršten je na listu internacionalnih sudija te je dobio priliku da sudi na Evropskom prvenstvu. Kako je rekao na početku razgovora za Klix.ba, u Portugal je stigao 5. marta sa čvrstom garancijom organizatora da će sve proći bez ikakvih problema.

"Došao sam u Portugal da predstavljam BiH kao jedini internacionalni sudija iz naše države na Evropskom prvenstvu, a ono je održano u gradu Albufeiri na jugu ove države. Dobili smo čvrsto obećanje organizatora Evropske bilijar i snooker asocijacije da će turnir biti održan bez ikakvih problema. Pred kraj turnira došlo je do naglih komplikacija u svijetu zbog koronavirusa i letovi su se polako počeli odgađati", priča nam na početku Almedin.

Nakon toga on je rekao da je zajedno s dvojicom kolega iz Srbije pokušao pomjeriti datume leta, ali da je u međuvremenu sve otkazano.

"Dvojica kolega iz Srbije i ja smo pokušali pomjeriti naše letove ili kupiti nove karte, međutim nismo uspjeli u tome i morali smo čekati tri dana u nadi da ćemo imati te letove za koje imamo karte. Srbija je također u međuvremenu zatvorila aerodrom i granice, a dosta aviokompanija je otkazalo letove za Sarajevo. Mi smo trebali putovati 23. marta relacijom Faro - Lisabon - Beč - Sarajevo, došli smo na aerodrom i saznali da su svi letovi otkazani", kaže Almedin.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade u Holadniji, koja pokriva teritoriju Portugala, rečeno mu je da nema načina da mu pomognu, osim da ga pokušaju s Vladom Srbije uvrstiti na spisak građana Srbije koji će biti evakuisani iz Portugala.

"Autobusom smo se prebacili do Lisabona i javili se u Ambasadu Srbije. Tamo nam je rečeno da Vlada Srbije počinje slati avione po svoje građane, a ja sam se javio našem Ministarstvu vanjskih poslova i Ambasadi u Holandiji koja pokriva teritoriju Portugala. Rečeno nam je da ništa ne mogu uraditi osim da pokušaju komunicirati sa Ambasadom u Srbiji te da me stave na spisak građana Srbije za evakuaciju, što su poslije i uradili i stavili me na spisak, a nakon toga rečeno nam je da se ne zna kada će taj avion doći do Lisabona i da moramo čekati", otkriva nam Almedin koji je dodao kako su im organizatori turnira platili stan u kojem boravi već deveti dan.

Naš sagovornik nam otkriva da imaju osiguran smještaj do 4. aprila, a da poslije toga ne zna šta će biti s njim.

"Hranu kupujemo sami, ovdje su također zabranjena javna okupljanja i duže zadržavanje na ulici, tako da odemo samo do prodavnice i nazad. Pojedini sportski mediji objavili su priču o nama, a smještaj nam je osiguran do 4. aprila. Poslije toga ne znam šta će biti s nama", kaže nam na kraju razgovora Almedin te ističe da će on i njegove kolege iz Srbije, ukoliko ova kriza potraje, imati ozbiljne finansijske probleme. Almedinu se možete javiti na njegov Facebook profil, ukoliko mu na bilo koji način možete pomoći.