sport
0

Smrt Marc-Viviena Foa potresla svjetsku nogometnu javnost

Klix.ba
Marc-Viviena Foé
Marc-Viviena Foé
Sinoć u Lyonu, u 72. minuti polufinalne utakmice Kupa Konfederacija između Kameruna i Kolumbije, vezni igrač Kameruna Marc-Vivien Foe srušio se na tlo zbog, pretpostavlja se, srčanog udara i tragično preminuo.

Liječnici na terenu su odmah pokušali oživjeti 28-godišnjeg Kamerunca, ali ipak bezuspješno. Oživljavanje srca trajalo je 45 minuta. Nedugo nakon utakmice liječnici su nažalost bili primorani proglasiti smrt Marc-Vivien Foa.

Obdukcija će utvrditi tačan uzrok smrti kamerunskog internacionalca.

Foe je bio igrač francuskog Olympiquea iz Lyona, a proteklu sezonu proveo je na posudbi u engleskom Manchester Cityju. Također je u svojoj karijeri igrao za West Ham i Lens. Za reprezentaciju Kameruna nastupio je u više od 60 utakmica.

Predsjednik Manchester Cityja je izrazio žaljenje povodom smrti Marc-Vivien Foa: "Imati Foa u klubu bilo je divno. Uvijek je bio nasmijan."

Kamerun je protiv Kolumbije uspio ostvariti minimalnu pobjedu (1:0). Druga polufinalna utakmica je ipak odigrana, a počela je minutom šutnje. Francuska je pobijedila Tursku sa 3:2, tako da će se u finalu Kupa Konfederacija sastati domaćin Francuska i Kamerun.

Predsjednik FIFA-a je izjavio da će se finale, koje je zakazano za nedjelju, odigrati uprkos smrti Kamerunca.