sport
144

Službeni prateći automobil "Tour de Francea" na utrci "Sarajevo Grand Prix"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Biciklistička utrka "Sarajevo Grand Prix" bit će održana 22. juna u sklopu projekta "Sarajevo u srcu Evrope". Projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea.

Tim povodom na platou ispred Sarajevo City Centra danas je izložen služebeni automobil "Tour de Francea", marke Škoda, koji je za ovu priliku specijalno dopremljen iz Francuske.

Automobil sa službeniom logom Tour de Francea u nedjelju će u Sarajevu na startu i tokom utrke predvoditi bicikliste i imat će istu namjenu kao i na legendarnoj utrci.

Ovogodišnji Tour de France startuje 27. jula, a najbolji biciklisti svijeta će kroz 21. etapu preći ukupno 3.664 kilometra.

Utrka "Sarajevo Grand Prix" je uvrštena u kalendar UCI-a, a okupit će oko 140 takmičara iz više od 20 zemalja svijeta. U saradnji s Biciklističkim savezom Balkana, trka će predstavljati i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

U okviru ''Sarajevo Grand Prixa'' bit će održan i veliki broj drugih aktivnosti kojima će se promovirati biciklizam, Bosna i Hercegovina, ali i podsjetiti na žrtve Prvog svjetskog rata.

U Sarajevo će doputovati velikani svjetskog biciklizma poput Francuza Bernarda Hinaulta, Bernarda Theveneta, Irca Stephena Rochea, Amerikanca Grega Lemonda, Holanđanina Joopa Zoetemelka, Italijana Felicea Gimondija i drugih.

Uz poznate bicikliste, u Sarajevo će doći i veliki broj drugih javnih ličnosti Francuske, koja ove godine u saradnji s organizacijom Tour de France želi posjetiti stratišta Prvog svjetskog rata, u kojem je ta zemlja izgubila oko milion i po ljudi.

Start utrke je u nedjelju u 11 sati iz Istočnog Sarajeva, a cilj je u Sarajevu.

Za rekreativce organiziran je "Sarajevo Tour", biciklijada od Istočnog Sarajeva do Sarajeva, u kojoj bi trebalo učestvovati više od 5.000 rekreativaca.

U sklopu projekta "Sarajevo u srcu Evrope" bit će održana posebna manifestacija, "Europe Family Day", na kojem će u saradnji s ambasadama građanima BiH biti predstavljene zemlje Evrope.

Cijeli događaj će pratiti veliki broj domaćih i svjetskih novinara.