sport
0

Slišković objavio popis igrača za prijateljski susret s Finskom

NINA/Sarajevo-X
Selektor nogometne reprezentacije BiH Blaž Slišković objavio je popis igrača na koje će računati u predstojećoj prijateljskoj utakmici protiv Finske, koja se 28. aprila igra u Zenici.

Blaž Slišković je objavio danas na redovnoj konferenciji za novinare NSBiH popis igrača na koje će računati u predstojećoj prijateljskoj utakmici s reprezentacijom Finske, koja će se odigrati na stadionu Bilino polje u Zenici 28. aprila.

Nije bilo nekih posebnih iznenađenja kada je riječ o pozvanim igračima, jer se selektor uglavnom oslonio na provjerene igrače koji nastupaju u inostranstvu.

U reprezentaciju se vraća Elvir Baljić, a na popisu je i bivši desni bočni NK Zagreba, danas igrač ruskog Shinnika, Emir Spahić. Također, s nestrpljenjem se očekuje i prvi nastup Ivice Grlića u dresu BiH, dok će svoju šansu na golu dobiti dva golmana iz domaćeg prvenstva, jer je Tolja i dalje povrijeđen, a Ramović nije riješio administrativne probleme oko pasoša.

Na popisu se nalaze sljedeća imena: Bajramović (Freiburg), Konjić (Coventry City), Papac (Karnten), Grujić (Koln), Bešlija (Genk), Hrgović (Wolfsburg), Musić (Modena), Barbarez (Hamburger), Salihamidžić (Bayern), Misimović (Bayern), Grlić ( Alemannia Aachen), Bolić (Istanbulspor), Baljić (Galatasaray), Spahić (Shinnik) i Blatnjak (Hajduk).

Osim nabrojanih igrača Slišković će pozvati četiri igrača iz Premijer lige BiH, tako da će za utakmicu s Finskom imati na dispoziciji ukupno 19 igrača. Naravno, popis može doživjeti određene izmjene ako bi bilo povreda igrača u nastupima koji ih očekuju sljedećeg vikenda.

Slišković je napomenuo da će ovaj prijateljski susret biti iskorišten i za službeni oproštaj od dresa s državnim grbom dugogodišnjeg kapitena naše reprezentacije Mirsada Hibića koji se prestao aktivno baviti nogometom.

Direktor reprezentacije Ahmed Pašalić je kazao da će Hibić čitavo vrijeme biti sa suigračima i da će vjerovatno simbolično započeti utakmicu, a da igrači i Savez spremaju prigodne poklone za njega povodom oproštaja.

“Finska možda nije neko veliko ime, ali se sigurno radi o kvalitetnoj ekipi i mi očekujemo odličnu utakmicu koja će poslužiti da se još jednom na djelu uvjerimo u snage s kojima raspolažemo pred kvalifikacijske susrete u jesen ove godine. Svi igrači će dobiti određenu minutažu i vjerujem da će je iskoristiti na najbolji način”, izjavio je Blaž Slišković.

Na pitanje novinara treba li u reprezentaciji biti mjesta za najboljeg strijelca naše lige, izbornik nije odgovorio direktno, ali smatra da je Škoro igrač kojeg cijeni i od koga se puno očekuje, ali da vodeći strijelac ne mora automatski biti pozvan u reprezentaciju, prije svega zbog taktike naše reprezentacije koja se često bazira na samo jednom klasičnom napadaču.

Pred utakmicu u Zenici izabrano je staro okupljalište reprezentativaca - hotel “Dom penzionera”, a ako je suditi po tradiciji, Bilino polje će i ovoga puta biti puno i sretno za naš tim, gdje BiH još nikada nije poražena.

Osim susreta A reprezenzacija, dan ranije će se sastati mlade reprezentacije BiH i Finske na stadionu Grbavica u Sarajevu. Selektor Zukanović objavio je popis kandidata za tu utakmicu: Baotić (Orašje), Vukajlović (Borac Bl), Mačkić (Borac Bl), Musli (Posušje), Trivunović (Obilić), Maksumić (Sarajevo), Kulić (Borac Bl), Čehajić (Rapid Beč), Nikić (Modriča), Zeba (Željezničar), Janjoš (Sarajevo), Džakmić (Sarajevo), Šahini (Genclerbirligi), Dajić (Požega), Ljuta (Posušje), Hadžić (Željezničar), Jovanović (Leotar) i Jelić (Modriča).