sport
0

Slišković objavio popis igrača za predstojeće kvalifikacije

NINA
Iako je popis igrača reprezentacije BiH za kvalifikacijske susrete naše reprezentacije trebao biti glavni sadržaj današnje konferencije za novinare u Nogometnom savezu BiH u Sarajevu, novinare je najviše interesovala vijest i komentari o tome da selektor Blaž Slišković preuzima treniranje sastava Hajduka iz Splita.

Slišković je bio raspoložen govoriti samo o reprezentaciji, ali je na insistiranje novinara kako je i njegova odluka o angažmanu u hrvatskom prvoligašu iz Splita također povezana s reprezentacijom, ipak pristao dati svoj komentar.

Prema Sliškovićevim riječima, trenersko mjesto u Hajduku neće se odraziti na rad u našoj reprezentaciji u kojoj njegove obaveze ostaju iste i, kako je kazao, njegov angažman u reprezentaciji bit će maksimalan.

«Nakon što je Katalinić podnio ostavku ljudi su iz Splita za dva i pol sata došli u Mostar i tražili da postanem trener Hajduka. Obavili smo vrlo korektne razgovore i oni su shvatili moju situaciju i izašli mi u susret. Rekli su mi da se bez mene ne smiju vratiti u Split, a kako je riječ o klubu za koji sam jako vezan, smatrao sam da u ovoj situaciji u kojoj je Hajduk imam moralnu obavezu prihvatiti njihovu ponudu. Njihova je želja bila da me dovedu i ja sam je prihvatio. Sutra putujem u Split i tamo ću sve vidjeti. Obavio sam razgovore sa ljudima u Savezu i objasnio im situaciju. Ne vjerujem da će moj angažman u Hajduku ostaviti bilo kakvog posebnog traga na igru naše reprezentacije i mi i dalje pred sobom imamo iste zadaće i trebamo se dobro pripremiti za kvalifikacijske mečeve koji su pred nama», rekao je selektor Slišković.

Direktor naše reprezentacije Ahmed Pašalić je izjavio da je u prvi mah bio iznenađen viješću o angažmanu Sliškovića u Hajduku, ali je kroz razgovor s njim shvatio njegove razloge. Pašalić je napomenuo da naš Savez i reprezentacija ne smiju ispaštati i da se to neće ni dogoditi, te da Slišković, ukoliko sve završi s Hajdukom nastavlja raditi kao i dosada, a da će imati status poput naših igrača koji nastupaju u inostranstvu.

Govoreći o predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo selektor je kazao da je dobro što u prvom meču dočekujemo Španiju i da uz dobar pristup kao u drugom poluvremenu prijateljske utakmice s Francuskom i malo sportske sreće možemo ostvariti povoljan rezultat. Slišković je izrazio nadu da će svi igrači na koje će računati u predstojećim utakmicama biti zdravi i da će kroz pet, šest dana zajedničkog okupljanja reprezentacija Bosne i Hercegovine spremno dočekati izabranu ekipu Španije.

Za susrete koji su pred nama Slišković je pozvao 17 igrača: Hasagić (Gaziantepspor), Tolja (Bregenz), Šehić (Pula), Spahić (Schinnik), Bolić (Genclerbirligi), Bajramović (Freiburg), Bešlija (Genk), Papac (Austria Wien), Salihamidžić (Bayern), Barbarez (Hamburger), Grujić (Koln), Baljić (Galatasaray), Misimović (Bochum), Grlić (Duisburg), Musić (Modena), Bajić (Partizan), Halilović (Varteks).

Selektor planira na pripreme pozvati još tri igrača, ali nije precizirao njihova imena. Zna se da u ekipi neće biti Šabića, Konjić je povrijeđen, Blatnjak počinje s treninzima tek 1. septembra, a na popisu nema ni Alena Škore iz austrijskog GAK-a, dok će Musić najvjerojatnije biti spreman, kao i Elvir Bolić koji je imao određenih problema sa povredom.

Selektor mlade reprezentacije Ibrahim Zukanović pozvao je za kvalifikacijske utakmice našeg tima U 21, osam igrača iz inostranstva: Jakupović (Grasshopper), Memišević (Werder), Trivunović (Burghausen), Džombić (Basel), Dajić (Kamen ingrad), Hadžimehmedović (Stromsgodset), Ibišević (PSG) i Sadović (Arminia), dok će ostatak činiti igrači iz domaćeg prvenstva koje će Zukanović pozvati nakon revanš utakmica naših ekipa Željezničara i Modriče u kupu UEFA.