sport
0

Slijepi mladić Mujče je spreman za polumaraton, želi i na Olimpijadu u Tokiju

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook)
Slijepi mladić Mustafa Mehić, kojeg prijatelji zovu nadimkom Mujče, zajedno sa svojim trenerom Tomislavom Cvitanušićem priprema se za polumaraton koji će se održati 18. septembra.

Njegov trener Tomislav Cvitanušić u razgovoru za Klix.ba navodi kako su sinoć trčali posljednji dužinski test od 18 kilometara koji je prošao bez problema.

"Mustafa je spreman, nema nikakve sumnje da će on završiti tu trku i da će biti prvi mladić u regionu koji je to napravio. On je jako sretan zbog toga, a ja sam još sretniji u toj cijeloj priči", kazao je Cvitanušić.

Više o njihovim pripremama možete čitati ovdje.

"Počeli smo sa manje kilometara i onda smo to vremenom povećavali. Kako smo išli sve dalje, nije bilo nikakvih problema, s tim da smo se pobrinuli za kvalitetniju ishranu u čemu nam je mnogo pomogao i Muscle Freak, kao i poliklinika Al Tawil koja je besplatno napravila detaljan ljekarski pregled i sve medicinske nalaze", kazao je Cvitanušić.

Mi smo spremni za 18. septembar i čekamo sve na startu da nam se pridruže, oni koji će s nama trčati i oni koji će nas bodriti. Hoćemo da pokrenemo neke nove standarde i skrenemo pažnju na to da osobe s invaliditetom mogu sve, ali im treba pružiti šansu", kazao je Cvitanušić u razgovoru za Klix.ba.

Mustafa je počeo trenirati trčanje sredinom aprila ove godine i u nepunih šest mjeseci uspio je dostići zavidne rezultate.

"Na samom početku mi je bilo teško da istrčim i pet kilometara, a danas bez problem trčim 15. U tom procesu ne mogu reći da mi je išta bilo teško jer je to nešto što sam ja odlučio i to želim", kaže Mustafa i dodaje da ima veliku podršku svojih prijatelja i ljudi iz okoline.

"Sinoć smo trčali 18 kilometara, nije bilo lako ali sam bez problema istrčao, tako da mi tri dodatna neće predstavljati nikakav problem. Ja sam spreman", kaže Mustafa.

U razgovoru za Klix.ba otkriva kako nakon polumaratona želi stvari podići na viši, profesionalniji nivo.

"Želim da aktivno treniram i cilj mi je Olimpijada u Tokiju 2020. godine", kaže Mustafa.

Mustafa upravo završava prvu godinu Pravnog fakulteta. Pored trčanja, Mustafina velika ljubav je hip hop, a nedavno je snimio pjesmu sa tuzlanskim reperom Frenkijem pod nazivom "Do cilja".