Cilj Olimpijada
0

Slavni turski nogometaš sada u umjetničkom klizanju

Totalsport
Ilhan Mansiz
Ilhan Mansiz
Ilhan Mansiz (35), penzionisani turski nogometaš, promijenio je sport. Cilj mu je osvojiti naslov turskog prvaka u umjetničkom klizanju i nastupiti na ZOI u Sočiju 2014. godine.

Potvrdila je to nekadašnja napadačka zvijezda Beşiktaşa i berlinske Herthe u razgovoru za Allgäuer Zeitung, list iz njegovog rodnog grada u Njemačkoj, Kemptena:

"Moj je san sa zasad nepoznatom partnericiom u dvjema sljedećim godinama osvojiti naslov turskog prvaka u parovima, te nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama", rekao je Mansiz, sjajni napadač koji je blistao na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine, kada je s trima pogocima pomogao Turcima probiti se do bronzane medalje, nezampamćenog uspjeha u historiji turskog nogometa.

Njegov je najbitniji gol bio onaj Senegalcima u četvrtfinalu, kojima je presudio zlatnim golom u 94. minuti nakon što je u 67. ušao u igru umjesto Hakana Şüküra. Jedan od poteza cjelokupnog turnira bio je njegov bicikl kojim je u polufinalnom srazu izvrtio brazilskoga lijevog beka Roberta Carlosa. Majstorijom Ronalda Brazilci, kasnije svjetski prvaci, na kraju su slavili 1-0 pobjedu.

Mansiz, rođeni Nijemac, ovog je ljeta u Oberstdorfu odradio prvi dio treninga sa svojom sadašnjom partnericom Olgom Bestandingovom, 31-godišnjom Slovakinjom koja je nastupila na takmičenju parova na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine. Slovakinju je Mansiz upoznao tokom turske verzije Plesa sa zvijezdama, ali s klizaljkama i na ledu, u izdanju iz 2007. godine. Pobijedio je na takmičenju, a svoj je dio nagrade (oko 70.000 eura) predao jednoj turskoj fondaciji za liječenje bolesti bubrega.

"Želio sam tada vidjeti koliko daleko mogu u tome doći. Dopalo mi se", rekao je Mansiz prisjetivši se kako je s partnericom strastveno plesao kližući oko uspravno postavljene staklene čaše.

Najbolji strijelac turske lige Mansiz je bio u sezoni 2001/2002, kada je nosio dres Beşiktaşa. Tada je i, s navršenih 27 godina, eksplodirao na SP-u.

Karijeru mu je usporila teška automobilska nesreća u kojoj je jedva spasio nogu 2005. godine. Tada je nastupao za turski Ankaragücü. Pokušao se vratiti prošlog ljeta u 2. Bundesligašu 1860 Münchenu. Nakon nekoliko prijateljskih utakmica, uvidio je da neće ići i zauvijek se oprostio od nogometa s 34 godine.

Za reprezentaciju je skupio 21 nastup i zabio sedam golova.

U Turskoj je i dalje na glasu kao lokalna verzija Davida Beckhama. Atraktivne vanjštine i brižno vođenog stila odijevanja, godinama mami uzdahe ženske publike. Porijeklom krimski Tatar, zbog kosookog je izgleda također zaluđivao Japanke. Zbog ukošenih su ga očiju i doveli u japanski Kobe, gdje je proveo nepunu sezonu.