Šesto izdanje
59

Slavna sportska imena i ove godine na "Simposaru"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svečanom premijerom dokumentarnog filma "Džajić" autora Sabahudina Topalbećirevića, u produkciji Al Jazeere Balkans, sutra će u Sarajevu početi 6. međunarodni sportski simpozij "Simposar 2017."

Tematski okvir šestog izdanja Simpozija nosi radni naziv "Stazama šampiona".

Na dvodnevnom skupu i ove godine na jednom mjestu će se okupiti poznata imena iz svijeta sporta, sportskog novinarstva i sportske medicine iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, među kojim su Bogdan Tanjević, Razija Mujanović, Peter Vilfan (košarka), Ana Mirković (sportski psiholog), Ivica Tucak, Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Džajić, Refik Šabanadžović, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić (nogomet), Luigi Riva, Zdravko Reić i Sabahudin Topalbećirević (sportsko novinarstvo) i drugi.

Predsjednik Organizacionog odbora, slavni košarkaški trener i jedan od sudionika Simposara Bogdan Tanjević na press-konferenciji je kazao da bi dosadašnji učesnici i najavljena imena predstojećeg simpozija "mogla da zadovolje jednu zemlju od 60 miliona stanovnika i privuku veliku pažnju ne samo javnosti, već i sponzora".

"Čudim se kako organizatori Simpozija uspijevaju to da izvedu i okupe ovako velika imena iz sportskog života. Mladi bi trebalo da prisustvuju sesijama, da čuju njihovo mišljenje, da nešto nauče, posebno oni koji žele da postanu igrači ili treneri", kazao je Tanjević.

Organizator i direktor Simposara Sabahudin Topalbećrević predstavio je program Simpozija.

"U petak imamo nekoliko panela koji su interesantni i za koje smo dobili podršku, a radi se o 'Govoru mržnje u sportu'. Ta tema je Evropi trenutno najaktuelnija. Napravit ćemo komparaciju dešavanja na evropskim i balkanskim terenima. Govorit ćemo i o fair-playu u sportu. Poznati psiholog iz Beograda Ana Mirković održat će predavanje sa zanimljivom temom 'Sportisti u vrtlogu digitalnog nasilja'. Na velikom panelu o košarci će govoriti naša slavna košarkašica Razija Mujanović i legendarni trener Bogdan Tanjević", kazao je Topalbećirović.

U subotu, drugog dana simpozija, bit će riječi o sportskom turizmu, a u turističkoj ponudi bit će predstavljen Kanton Sarajevo, kao i hrvatski turistički centar Sveti Martin.

Na Simpoziju će biti promovirana knjiga "Posljednji penal Faruka", autora poznatog italijanskog novinara Lugi Rive.

Posljednji panel na Simpoziju bit će "Fudbal i rat", a pored novinara Rive, Senada Hadžifejzovića, Zdravka Reića, još će govoriti nekadašnji nogometaši Refik Šabanadžović i Faruk Hadžibegić.

Prije svečnog zatvaranja Simpozija, bit će uručene nagrade najboljim ekipama, sportašima i sportašicama u BiH i regionu.

Predavanja i paneli bit će održani u hotelu Europe.