Violeta kup u Tomislavgradu
0

"Slalom na asfaltu" sve popularniji u BiH

Sarajevo-x.com
U organizaciji skijaškog kluba Striž Tomislavgrad u petak je održan Violeta kup u disciplini Inline-Alpine Street slalom. Sudjelovali su gotovo svi skijaški klubovi iz Bosne i Hercegovine sa preko sedamdeset učesnika, a takmičenje je poslužilo i kao ljetni dio priprema ovih klubova za novu skijašku sezonu.

Inline-Alpine slalom je vrlo mlad sport koji se brzo razvija i širi. Izmislio ga je Njemac Wilhelm Schnock i odmah dao patentirati.

Ubrzo se sport proširio na sve susjedne zemlje, te su počele i internacionalne utrke. Danas se ta disciplina razvila u Evropski kup. Skijaški klub Striž Tomislavgrad je prvi klub u BiH koji se ovim sportom bavi na najvišem takmičarskom nivou i sudjeluje u internacionalnim utrkama skoro svih kategorija.

Inline-Alpine slalom izgleda potpuno jednako kao skijaški slalom osim što su na nogama role, a podloga je asfalt. Za ovaj sport je potrebna nizbrdica između 6 - 15 % nagiba, dužine oko 200 - 300 metara, širina ceste oko pet metara i minimalno 30 kapija (zglobni kolci koji su pričvršćeni za metalnu ploču). Inline-Alpin slalom ili Street slalom je interesantan ne samo jer je atraktivan zbog brzine i imitacije skijanja, već dovodi utrke i u same centre velikih gradova gdje se može okupiti veliki broj gledalaca.

Najpoznatiji domaći brand Violeta je, kao glavni sponzor ovog takmičenja u Tomislavgradu, i ovoga puta pokazao brigu za mlade i razvoj sporta u BiH, stoji u saopštenju ove kompanije.