sport
0

Školska atletska liga BiH: Medalje osvojili najbolji od najboljih

Klix.ba
Velikim finalom na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" danas je okončana četvrta sezona Nestlé školske atletske lige, koju kompanija Nestlé organizira u saradnji s Atletskim savezom Bosne i Hercegovine.

"Sretni smo što već četvrtu godinu zaredom imamo mogućnost da uz pomoć Nestléa upriličimo takmičenje za mlade bh. atletičare. Nestlé školska atletska liga je važna za prepoznavanje novih talenata, u koje vrijedi ulagati zarad bolje budućnosti našeg atletskog sporta", istaknuo je tim povodom Milan Mišo Pedalo, generalni sekretar Atletskog saveza BiH.

U finalnoj borbi za medalje nadmetalo se oko 200 mladih atletičara s raznih područja BiH, koji su se prethodno pokazali najboljima na kvalifikacijama u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci. Liga je okupila oko 3500 školaraca u dobi između 9 i 13 godina, koji su se takmičili u trčanju na 60, 300 i 600 metara, skoku udalj, skoku uvis i bacanju kugle od 3 kg.

Nestlé školska atletska liga jedan je od ključnih nosilaca globalnog Nestlé programa "Nestle Healthy Kids", pod čijim okriljem ova kompanija uskoro pokreće pilot projekat “Zdravo!” u kojem će učestvovati oko 700 djece iz nekoliko bh.gradova. Cilj je da se utječe na poboljšanje zdravlja djece školskog uzrasta, kroz edukaciju o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i zdravim životnim navikama.